Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/7028
Karar No: 2019/4610
Karar Tarihi: 07.11.2019

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2016/7028 Esas 2019/4610 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu dava, bir kooperatifin genel kurul kararlarının iptali istemine ilişkindir. Davacı vekili, davalı kooperatifin genel kurulunda çağrı usulüne uyulmadığını ve alınan kararların yasaya, ana sözleşmeye ve iyiniyet kurallarına aykırı olduğunu ileri sürerek, genel kurul kararlarının iptalini talep etmiştir.
Mahkeme, Kooperatifler Kanunu’nun belirlediği genel kurulda alınacak kararlarda belirtilen usul ve esaslara uyulması gerektiğini ve tarafların haklarının korunması amacıyla kanunda belirtilen yetkilerin dışına çıkılamayacağını belirtmiştir. Yapılan inceleme sonucu, taşınmaz alım ve satımı konusunda münhasıran yetkili olan genel kurulun bu konuda yönetim kuruluna verdiği yetki kanuna aykırıdır ve karar mutlak butlanla batıl sayılmaktadır. Mahkeme, davacı vekilinin temyiz itirazlarını kabul ederek hükmü bozmuştur.
Kooperatifler Kanunu’nun 42. maddesi kooperatifin genel kurulunun en yetkili organ olduğunu belirtirken, devir ve terk edemeyeceği yetkileri de belirlemiştir. Madde 6 ise gayrimenkul alımında ve satımında takip edilecek usul ile alınacak gayrimenkulun niteliğini, yerini ve azami fiyatını, satılacak gayrimenkulun asgari fiyatını belirleyen konuların genel kurulun devir ve terk edemeyeceği yetkileri arasında sayıldığını açıklamaktadır.
23. Hukuk Dairesi         2016/7028 E.  ,  2019/4610 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi


    Taraflar arasındaki genel kurul kararının iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne yönelik verilen hükmün davacı vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde taraflardan gelen olmadığından incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - KARAR -

    Davacı vekili, davalı kooperatifin 14.12.2014 tarihli genel kurulunda çağrı usulüne uyulmadığını, toplantı gündeminde olmayan konular hakkında karar alındığını, alınan kararların yasaya, ana sözleşmeye ve iyiniyet kurallarına aykırı olduğunu ileri sürerek, genel kurul kararlarının iptalini, olmadığı takdirde batıl oldukları tespit edilerek yok sayılmalarını talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, benimsenen bilirkişi raporu ve dosya kapsamına göre, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun 81/2. maddesi hükmü uyarınca, yapı kullanma izin belgesinin alınmasını müteakip ortakların Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre ferdi münasebete geçeceği öngörüldüğünden, henüz koşulları oluşmadan ferdi mülkiyete geçilmesi hususunda alınan dava konusu 11 nolu kararın batıl olduğu, muhalefet şerhi aranmaksızın iptali gerektiği, taşınmaz satışı konusunda alınan 7 nolu karar da ise yasaya, ana sözleşmeye ve iyiniyet kurallarına aykırı bir yön bulunmadığı ve ayrıca, davacının bu maddeye ilişkin muhalefet şerhi bulunmadığı gerekçesiyle, davanın kısmen kabulü ile genel kurulda alınan 11 nolu kararın iptaline, fazlaya ilişkin istemlerin reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava, genel kurul kararlarının iptali istemine ilişkindir.
    1163 sayılı Kooperatifler Kanunu"nun 42. maddesinde kooperatifin en yetkili organı olan genel kurulun devir ve terk edemeyeceği yetkileri belirlenmiş, maddenin 6. bendinde, gayrimenkul alımında ve satımında takip edilecek usul ile alınacak gayrimenkulun niteliğini, yerini ve azami fiyatını, satılacak gayrimenkulun asgari fiyatını belirlemek genel kurulun devir ve terk edemeyeceği yetkileri arasında sayılmıştır.
    Somut olayda, dava konusu 14.12.2014 tarihli genel kurulun 7. maddesinde; "mevcut kaynakların satılması konusunda yönetim kuruluna yetki verilmesi ve satılması için oylama yapılması istendi, 54 oy ile kabul edilerek yönetim kuruluna yetki verildi" şeklinde karar alınmıştır. Bu kararda esas itibariyle satılması kararlaştırılan mevcut kaynaktan neyin kast edildiği anlaşılamamaktadır. Taşınmaz satışı yapılacak ise takip edilecek usul, taşınmazın niteliği, yeri, ve asgari fiyatı belirlenmemiştir. Bu haliyle taşınmaz alım ve satımı konusunda münhasıran yetkili olan genel kurulun bu konuda yönetim kuruluna verdiği yetki kanuna aykırıdır.
    Bu durumda, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu"nun emredici nitelikteki 42/6. maddesine aykırı olduğu anlaşılan, genel kurulun 7. maddesinde alınan kararın, mutlak butlanla batıl olduğunun gözetilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi doğru olmamıştır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün, davacı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz edene iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 07.11.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi