Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/22382
Karar No: 2015/20714
Karar Tarihi: 26.11.2015

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2015/22382 Esas 2015/20714 Karar Sayılı İlamı

10. Hukuk Dairesi         2015/22382 E.  ,  2015/20714 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi

    Dava, geçici işgöremezlik ödeneği alacağı istemine ilişkindir.
    Mahkemece, uyulan bozma ilamı sonrasında davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmün, davalı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Mahkemece uyulan Dairemiz bozma ilamında; “...Davalı Kurum tarafından, hastalık ve davacı için düzenlenen raporların sahteliğinin ileri sürülmediği gözetildiğinde, istirahat raporu verilen dönemlerden işyerinde çalıştığı süreler dışlanarak kalan süre için geçici işgöremezlik ödeneğine hak kazanacağı gözetilerek; davalı Kurum’dan bu süre ve ödenecek geçici işgöremezlik ödenekleri sorulmalı; davacının süre ve ödenecek geçici işgöremezlik ödeneğine itirazı durumunda bilirkişiye hesaplatılarak, sonucuna göre karar verilmesi gerektiği...” belirtilmiştir.
    Bozma sonrasında, Mahkemece, davacının istirahat raporu verilen dönemlerde işyerinde çalıştığı süreler dışlanmaksızın, istirahat raporu verilen dönemlerin tümü yönünden geçici işgöremezlik ödeneği alacağına hükmedilmek suretiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Mahkemenin, Yargıtay Dairesince verilen bozma kararına uyması sonunda; kendisi için o kararda gösterilen şekilde inceleme ve araştırma yaparak, yine, o kararda belirtilen hukuki esaslar gereğince hüküm verme yükümlülüğü doğar. “Usuli kazanılmış hak” olarak tanımlayacağımız bu olgu; mahkemeye, hükmüne uyduğu Yargıtay bozma kararında belirtilen çerçevede işlem yapma ve hüküm kurma zorunluluğu getirdiği gibi, mahkemenin kararını bozmuş olan Yargıtay Hukuk Dairesince; sonradan, ilk bozma kararı ile benimsemiş olduğu esaslara ve usuli kazanılmış hakka aykırı bir şekilde, ikinci bir bozma kararı verilememektedir (09.05.1960 gün ve 21/9 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı, Hukuk Genel Kurulu’nun 12.07.2006 gün, 2006/9-508 E., 2006/521 sayılı kararı).
    Eldeki davada; bozma gereğinin tam olarak yerine getirildiğinden bahsedilmesi mümkün değildir. Mahkemece, davacının istirahat raporu verilen dönemlerde işyerinde çalıştığı süreler dışlanmaksızın, istirahat raporu verilen dönemlerin tümü yönünden geçici işgöremezlik ödeneği alacağına hükmedilmesi isabetsizdir.
    Mahkemece yapılması gereken iş, istirahat raporu verilen dönemlerde işyerinde çalıştığı süreler dışlandıktan sonra kalan süreleri ve ödenecek geçici işgöremezlik ödeneklerini davalı Kurum’dan sormak, davacının süre ve ödenecek geçici işgöremezlik ödeneğine itirazı durumunda bilirkişiye hesaplatmak ve sonucuna göre bir karar vermekten ibarettir.
    O hâlde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 26.11.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi