Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/13633
Karar No: 2013/28630

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2013/13633 Esas 2013/28630 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı avukat, davacıya vekaleten takip ettiği davalar sonucunda aldığı ücretlerde haksız kazanç sağladığı gerekçesiyle davacı tarafından mahkemeye verilmiştir. İlk hükümde çelişki tespit edildiği için davaya yeniden bakılmış ve davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Ancak davalar arasındaki bağlantı göz önüne alınmamış ve bu nedenle karar bozulmuştur. Davalar arasında bağlantı bulunduğundan dolayı birleştirme yapılması ve delillerin birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 45. ve devamı (yeni HMK 166. ve devamı) maddeleri, davalar arasındaki bağlantı olması halinde birleştirme yapabileceğini ve gerekli olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle yazılı şekilde hüküm tesis edilmesi usul ve yasaya aykırıdır ve karar bozulmuştur.
13. Hukuk Dairesi         2013/13633 E.  ,  2013/28630 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün taraflar avukatınca duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davacı asil ... ve vekili avukat ... ile davalı vekilleri avukat.... ve avukat ....un gelmiş olmalarıyla duruşmaya başlanılmış ve hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlenildikten sonra karar için başka güne bırakılmıştı. Bu kez temyiz dilekçesinin süresinde olduğu saptanarak dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    KARAR
    Davacı, davalı Avukatın kendisine vekaleten, ... 1. ... Mahkemesinin 2006/855 esas sayılı dosyası ile verilen karar gereğince, ... 12. İcra Dairesinin no’lu dosyası üzerinden ilamlı takip başlattığını, 04.11.2010 tarihinde dosyadan 562.512,75 TL çekmesine rağmen, bu miktarın sadece 401.053,23 TL’lik kısmını ödediğini, aynı icra dairesinin 2010/8838 esas sayılı dosyası ile de, lehine hükmedilen vekalet ücretini de tahsil ettiğini, davalının, hak ettiği avukatlık ücretinden daha fazlasını zimmetinde tuttuğunu, taraflar arasındaki ücret sözleşmesinin yasaya aykırı olup, geçersiz olduğunu, kaldı ki avukatın başarısından da söz edilemeyeceğini, ayrıca davalının karşı taraftan 30.223,39 TL vekalet ücreti tahsil ettiği halde, kendisinden de aynı miktar kesinti yaptığını, öte yandan KDV kesintisinin de yasal olmadığını ileri sürerek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla, davalının fazladan alıkoyduğu 115.339,22 TL’nin yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiş, 24.10.2010 tarihli ıslah dilekçesi ile de, talep miktarını 151.726,04 TL’ye çıkarmıştır.
    Davalı, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne ilişkin verilen ilk hüküm, tarafların temyizi üzerine Dairemizce diğer temyiz itirazları incelenmeksizin “kısa karar ile kararın gerekçesi
    ve hüküm fıkrası arasında çelişki bulunduğu” gerekçesiyle bozulmuş, mahkemece bozmaya uyularak yapılan yargılama sonunda bu kez, davanın kısmen kabulüne, 86.356,62 TL’nin 7.12.2010 tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine, fazlaya ilişkin talebin reddine karar verilmiş, hüküm taraflarca temyiz edilmiştir.
    1-Davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin hükümler, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 45. ve devamı (yeni HMK 166. ve devamı) maddelerinde düzenlenmiş olup, amacı usul ekonomisine hizmet etmek ve aynı konuda çelişkili kararlar verilmesini önlemektir. Anılan Yasanın 45/1.(yeni HMK 166/1) maddesine göre; "Aynı mahkemede görülmekte olan davalar arasında bağlantı bulunması halinde, davanın her safhasında, istek üzerine veya kendiliğinden mahkemece birleştirilebilir." Birleştirmenin koşulu olan “bağlantı” da, aynı yasanın 45/3.(yeni HMK 166/4) maddesinde, "Davaların aynı sebepten doğması veya biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelik bulunması" olarak tanımlanmıştır.
    Somut olayda davacı, davalı avukatın kendisine vekaleten takip etmiş olduğu ... 1. ... Mahkemesine ait 2006/855 esas sayılı dosyasında verilen karardan sonra ilamlı icra takibi başlattığı ... 12. İcra Müdürlüğüne ait 2010/8837 esas sayılı dosyasından 562.512,75 TL tahsilat yaptığını, ancak bu tahsilattan, avukatlık ücreti adı altında hak ettiğinden fazla miktarda kesinti yaparak kendisine ödemediğini, taraflar arasındaki sözleşmenin geçersiz olduğunu, kaldı ki davacı avukatın, görevini özenle yerine getirmemesi nedeniyle bir kısım alacaklarının da zamanaşımına uğradığını, bu konudaki dava ve tazminat haklarının saklı bulunduğunu, tüm bu nedenlerle davalıyı haklı olarak vekaletten azlettiğini ileri sürerek, alacak istemiyle eldeki davayı açmıştır.
    Aynı davacı tarafından, taraflar arasındaki vekalet sözleşmesinin konusu olan, işverene karşı açılan tazminat davası yönünden, davalı avukatın görevini özenle ve gereği gibi yerine getirmediği, bunun sonucu olarak da bir kısım alacaklarının zamanaşımına uğramasına neden olduğu belirtilerek, 7.3.2011 tarihinde ... 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2011/101 esas sayılı dosyası üzerinden tazminat davası açıldığı ve halen derdest olduğu anlaşılmaktadır.
    Aynı taraflar arasında ve aynı vekalet ilişkisi kapsamında açılmış olan eldeki dava ile ... 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2011/101 esas sayılı dosyası üzerinden açılmış olan davada, dayanılan maddi vakıalar aynı olduğu gibi, davalardan biri hakkında verilecek olan hüküm diğerini
    de etkileyecek niteliktedir. Bu nedenle söz konusu davalar arasında bağlantı mevcut olup, gerek yargılamanın daha sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlamak ve gerekse çelişkili kararlar verilmesini önlemek açısından, davaların birlikte görülmesi ve delillerin birlikte değerlendirilmesi zorunludur. O halde davaların birleştirilerek yargılamanın devam ettirilmesi ve hasıl olacak sonuca uygun bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
    2-Bozma nedenine göre tarafların diğer temyiz itirazlarının incelenmesine bu aşamada gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, temyiz edilen hükmün BOZULMASINA, (2) numaralı bent gereğince tarafların diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, 990,00 TL duruşma avukatlık parasının karşılıklı alınarak birbirlerine ödenmesine, peşin alınan 1.283.00 TL. temyiz harcının istek halinde davacı ve davalıya iadesine, 19.11.2013 gününde oyçokluğuyla karar verildi.
    Davacı tarafından davalı aleyhine açılmış işbu dava ile yine aynı davacı tarafından aynı davalı aleyhine ... 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan 2011/101 esas sayılı tazminat davasının tarafları aynı ise de konuları ve dayanakları birbirinden tamamen farklı olup, bu yüzden birinde verilecek kararın diğerini etkileme durumu bulunmadığı gibi, aynı nedenlerle iki dava arasında sıkı irtibat bulunduğundan da bahsetmek mümkün değildir. Bu nedenlerle işbu mahkeme kararının dosya kapsamına göre değerlendirilerek esası yönünden bir karar kurulması gerekirken, yazılı gerekçeyle bozma kararı verilmesi yolundaki dairemiz çoğunluğunun görüşüne katılamıyorum.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi