Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/10016
Karar No: 2017/5739
Karar Tarihi: 19.04.2017

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2016/10016 Esas 2017/5739 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, borçlu vekilinin faize ve peşin harca itirazını reddederek şikayeti reddetti. Borçlu vekili hüküm temyiz etti. Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun'un 4/a maddesi gereği sözleşmede yüksek faiz kararlaştırılmadığı hallerde, yabancı para borcu faizinde en yüksek faiz oranının uygulanması gerektiği belirtildi. Yargıtay, yılın 365 gün kabul edilerek hesaplamanın yapılarak sonuca gidilmesini kabul etti. Kamu bankalarının takip konusu yabancı parayla açılmış yıllık mevduata fiilen uyguladıkları en yüksek faiz oranlarının ilgili bankaların genel müdürlüklerinden sorulması talebi reddedildi. Mahkeme, bu konuda yeterli inceleme yapmadığı için hüküm tesisinin isabetsiz olduğuna karar verdi. Karar, İİK.nun 366. ve 6100 sayılı HMK.nun Geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK.nun 428. maddeleri uyarınca bozuldu. İlgili kanun maddeleri: 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun'un 4/a maddesi, İİK.nun 366. maddesi, 6100 sayılı HMK.nun Geçici 3. m
8. Hukuk Dairesi         2016/10016 E.  ,  2017/5739 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Şikayet

    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş olup hükmün davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.
    KARAR
    Borçlu vekili, faize ve peşin harcın talep edilmesine itirazı üzerine Mahkemece, bilirkişiden alınan rapora göre fazla talep olmadığı gerekçesi ile şikayetin reddine karar verilmiş, borçlu vekilince hüküm temyiz edilmiştir.
    3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun"un, 3678 sayılı Yasa ile değişik 4/a maddesinde; sözleşmede daha yüksek akdi veya gecikme faizi kararlaştırılmadığı hallerde, yabancı para borcunun faizinde .....Bankalarının o yabancı para ile açılmış bir yıl vadeli mevduat hesabına ödediği en yüksek faiz oranının uygulanacağı belirtilmiştir. Yine Yargıtay"ın süreklilik arzeden içtihatlarında yıl 365 gün olarak kabul edilerek, yılı içeren dönemde hesaplamanın 365 gün üzerinden, yapılarak sonuca gidileceği hususu kabul edilmiştir.
    Somut olayda Mahkemece kamu bankaları şube müdürlüklerinden temin edilen faiz oranları ile yapılan hesaplamaya göre sonuca gidildiği, borçlu vekilinin kamu bankalarının kendilerine bildirdiği oranlar ile şubelerin mahkemeye bildirdiği oranlar arasında aleyhlerine olacak şekilde farklılık bulunduğu, bu çelişkinin giderilmesi için ilgili bankaların genel müdürlüklerinden faiz oranlarının sorulması talebinin ise reddedilerek karar verildiği anlaşılmaktadır.
    O halde, Mahkemece; yukarıda yer verilen yasal düzenleme ve Yargıtay uygulamaları doğrultusunda Devlet bankalarının takip konusu yabancı parayla açılmış yıllık mevduata fiilen uyguladıkları en yüksek faiz oranlarının, ilgili bankalar genel müdürlüklerinden sorularak tespiti ile bu oranlar esas alınmak suretiyle ve yıl 365 gün kabul edilerek yapılacak hesaplamaya göre sonuca gidilmesi gerekirken, eksik inceleme ile hüküm tesisi isabetsizdir.
    SONUÇ: Borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.nun 366. ve 6100 sayılı HMK.nun Geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK.nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, taraflarca İİK"nun 366/3. maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 19.04.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verilmiştir.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi