Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/6122
Karar No: 2012/7044
Karar Tarihi: 17.05.2012

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2012/6122 Esas 2012/7044 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açılan tapu iptali ve tescil davasında verilen ihtiyati tedbir kararının kaldırılması istemiyle yapılan başvuru incelenmiştir. İstekli şirket, 28017 ada 1 parsel sayılı taşınmazdaki 8 ve 11 numaralı bağımsız bölümlerin tapu kaydındaki ihtiyati tedbirin kaldırılmasını talep etmiştir. Mahkeme, ihtiyati tedbir kararına itiraz niteliğinde olan dilekçenin incelenmesi için genel mahkemeye iadesine karar vermiştir. Kararda Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 389 ve devamı maddelerinde düzenlenen ihtiyati tedbir kurumunun geçici hukuki himaye tedbirlerinden birisi olduğu ve mahkeme tarafından verilebileceği belirtilmiştir.
Kanun maddeleri: HMK 389, HMK 394/2-3, HMK 394/5
14. Hukuk Dairesi         2012/6122 E.  ,  2012/7044 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    İstekli ... ve İnş. Mal. San.ve Tic. Ltd. Şti. vekili tarafından, aleyhlerine açılan tapu iptali ve tescil davasında verilen ihtiyati tedbir kararının kaldırılması istemini içerir 26.04.2012 tarihli dilekçe Dairemize gelmekle dilekçe ve ekindeki belgeler incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    İstekli ... ve İnş. Mal. San.ve Tic. Ltd. Şti. tarafından verilen 26.04.2012 tarihli dilekçe ile 28017 ada 1 parsel sayılı taşınmazdaki 8 ve 11 numaralı bağımsız bölümlerin tapu kaydındaki ihtiyati tedbirin kaldırılmasını talep etmiştir.
    Bilindiği gibi, uyuşmazlıkların çözümü için dava yolu tercih edildiğinde bu davanın belli bir süreci alacağı da bilinmektedir. İşte bu süreçte dava konusu hakkın elde edilmesini ortadan kaldıracak bir takım riskler söz konusu olabilir. Bu bağlamda da yargılama hukukunda kesin hukuki himaye sonucunun ortaya çıkmasına kadar yargılama öncesinde veya sonrasında meydana gelebilecek tehlikelerden ve sakıncalardan davalı veya davacıyı hatta üçüncü kişiyi korumak için yargı organlarınca verilen geniş veya dar kapsamlı geçici hukuki himaye tedbirleri öngörülmüştür(EjderYılmaz, Geçici Hukuki
    Himaye Tedbirleri, Ankara 2001, C.I, s. 32.). Hukuk Muhakemeleri Kanunu 389 ve devamı maddelerinde düzenlenen ihtiyati tedbir kurumu da geçici hukuki himaye tedbirlerinden birisi hatta en sık başvurulanıdır.
    Anılan Hukuk Muhakemeleri Kanununun 389. maddesi uyarınca; mevcut durumun değişmesi halinde, hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşması, hakkın elde edilmesinin tamamen imkansız hale gelmesi ya da gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğması tehlikesi varsa ihtiyati tedbir sebebi var kabul edilecektir.
    İhtiyati tedbir kararı ancak mahkeme tarafından verilebilir. Bu kararlara karşı mahkemeye itiraz üzerine de mahkeme talebi reddebileceği gibi tedbiri kaldırabilir ya da değiştirebilir(HMK 394/2-3). Mahkemenin itiraz üzerine verdiği karar için ise kanun yoluna başvurulabilir(HMK 394/5). Diğer bir anlatımla Yargıtay"ın ihtiyati tedbir kararına itirazı inceleme olanağı yoktur, yetkisi itiraz üzerine verilen kararı denetlemekle sınırlıdır.
    Somut olayda da; tapu iptali tescil davası açan Muharrem Göl 28017 ada 1 parsel sayılı taşınmazda yüklenici ... ve İnşaat Malzemeleri San. ve Tic. Ltd. Şti."nden 8, 11 ve 12 numaralı bağımsız bölümleri satın aldığını, ancak emlakçı aracılığıyla bağımsız bölümlerin üçüncü kişilere satma girişiminde bulunulduğunu ileri sürerek ihtiyati tedbir talebinde de bulunmuş, tensiple birlikte 06.08.2010 tarihinde de ihtiyati tedbir kararı verilmiştir. Davalı ... ve İnşaat Malzemeleri San. ve Tic. Ltd. Şti. mahkemeye hitaben verdiği dilekçede ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasını istemektedir. Bu dilekçe ihtiyati tedbir kararına itiraz niteliğinde olup itirazı inceleme yetki ve görevi ise mahkemesine aittir. Açıklanan nedenlerle temyiz niteliğinde olmayan ihtiyati tedbir kararına itiraz talebinin incelenmesi için dilekçe ve eklerinin genel mahkemeye iadesi gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle istekli ... ve İnşaat Malzemeleri San. ve Tic. Ltd. Şti."nin ihtiyati tedbir kararına itiraz isteminin yerel mahkemece incelenmesi gerektiğinden dilekçenin REDDİ ile dilekçe ve eklerinin mahkemesine iadesine, 17.05.2012 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi