Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/6514
Karar No: 2012/6992
Karar Tarihi: 16.05.2012

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2012/6514 Esas 2012/6992 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, Türk Medeni Kanunu'nun 747. maddesi gereğince geçit hakkı istemiştir. Mahkeme, davayı kabul etmiş ve 22 sayılı parsel lehine fen bilirkişisinin raporuna dayanarak, 42 sayılı parsel aleyhine geçit hakkı kurulmasına karar vermiştir. Ancak, mahkemenin hükmüne göre 22 sayılı parsel yararına sadece 42 sayılı parsel aleyhine geçit hakkı kurulmuştur. Kesintisizlik ilkesine aykırı olarak verilen bu karar, Yargıtay tarafından bozulmuştur. Bozma nedeni ise çıkarılan geçit hakkının başlangıç noktasından genel yola kadar olan tüm parsellerin geçit güzergahına dahil edilmesinin zorunlu olmasıdır.
Türk Medeni Kanunu'nun 747. maddesi, bir taşınmazın başka bir taşınmaza geçiş imkanı sağlaması için kurulan geçit hakkı ile ilgilidir.
14. Hukuk Dairesi         2012/6514 E.  ,  2012/6992 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİ

    Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 14.06.2011 gününde verilen dilekçe ile geçit hakkı istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 16.01.2012 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, Türk Medeni Kanununun 747. maddesi gereğince geçit hakkı kurulması isteğine ilişkindir.
    Davalı 42 sayılı parsel maliki davayı kabul etmemiş, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece dava kabul edilmiş, 22 sayılı parsel lehine fen bilirkişisinin 27/09/2011 havale tarihli raporunda (B) ile gösterilen yerden 42 sayılı parsel aleyhine geçit hakkı kurulmuştur.
    Hükmü, davalı vekili temyiz etmiştir.
    Ülkemizde arazi düzenlenmesinin sağlıklı bir yapıya kavuşmamış olması ve her taşınmazın yol ihtiyacına cevap verilmemesi geçit davalarının nedenidir. Geçit hakkı verilmesiyle genel yola bağlantısı olmayan veya yolu bulunsa bile bu yol ile ihtiyacı karşılanamayan taşınmazın genel yolla kesintisiz bağlantısı sağlanır. Uygulama ve doktrinde genellikle bunlardan ilkine “mutlak geçit ihtiyacı” veya “geçit yoksunluğu”, ikincisine de “nispi geçit ihtiyacı” ya da “geçit yetersizliği” denilmektedir.
    1-Mahkemece yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve tüm dosya içeriğine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2-Hükme esas alınan bilirkişi rapor ve krokisinde davacının 22 sayılı parsel lehine, kuzeydeki genel yola ulaşımı sağlamak amacıyla davalıya ait 42 sayılı parsel üzerinden ve yine davacıya ait 47 sayılı parsel üzerinden yeşil renkle ve (B) ile gösterilen güzergahtan geçit kurulması önerilmiş ancak hüküm sonucunda 22 sayılı parsel yararına, sadece 42 sayılı parsel aleyhine geçit hakkı tesisine şeklinde hüküm kurulduğu görülmüştür.
    Geçit davalarına uygulanan kesintisizlik ilkesi gereğince geçitin başladığı davacı taşınmazından genel yola ulaşıncaya kadar tüm parsellerin geçit güzergahına dahil edilmesi gerekir. Mahkemece, davacının 22 sayılı parseli yararına, 47 sayılı parseli aleyhine de geçit kurulması gerekirken kesintisizlik ilkesine aykırı olarak yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, bu sebeple kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan davalı vekilinin diğer temyiz itirazlarının reddine, (2) numaralı bent uyarınca temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan temyiz harcının istek halinde yatırana iadesine, 16.05.2012 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi