Esas No: 2018/2889
Karar No: 2022/4109
Karar Tarihi: 26.05.2022
Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2018/2889 Esas 2022/4109 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanık, 2863 sayılı Koruma Kanunu'na aykırılık suçundan yargılanmıştır. İzmir I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescilli olan antik sit alanı içerisinde yer alan taşınmazda, sanık tarafından çatı ve pergole yapıldığı iddia edilmiştir. Sanık, yapılan tadilatların yasak olduğunu bilmediğini belirtmiştir. Ancak bilirkişi raporuna göre, taşınmazda çatı yenilemesi, teras kısmının üstünün kapatılması, yan taraflarına ilave kapalı alan yapılması gibi tadilatlar yapılmıştır. Asliye Ceza Mahkemesi sanığı beraat ettirmiştir. Ancak, katılan vekili tarafından temyiz edilen karar Yargıtay tarafından bozulmuştur. Sanığın yapmış olduğu tadilatların sit alanında kaldığı ve yasak olduğu belirtilerek, sanığın suçlu olduğuna karar verilmiştir.
Kanun Madde Açıklamaları:
- 2863 sayılı Koruma Kanunu: kültür ve tabiat varlıklarını korumaya yönelik tedbirleri ve yasaklanan işlemleri belirler.
- 1412 sayılı CMUK'un 321. maddesi: temyiz istemleri sonucunda bozulan hükümler ve dosyalar hakkında verilen kararları düzenler.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :Asliye Ceza Mahkemesi
Suç : 2863 sayılı Kanuna aykırılık
Hüküm : Beraat
2863 sayılı Kanuna aykırılık suçundan sanığın beraatine ilişkin hüküm, katılan vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
İzmir I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 06/10/1995 tarih ve 5932 sayılı kararı ile tescilli 2. derece arkeolojik sit alanında kalan, taşınmaz kaydının beyanlar hanesinde antik sit alanı içerisinde kaldığı belirtilen taşınmazı, ağabeyi ...’dan kiralayan sanık tarafından suça konu binanın çatısını yaptırıp, binaya pergole yaptırdığı iddiasıyla dava açıldığı, sanığın kolluk beyanında, bölgenin sit alanında kaldığını bildiğini, 2014 yılının Temmuz ayında binaya pergole ve çatı yaptırdığını ifade ettiği, duruşmada alınan savunmasında ise, suça konu tadilatların yasak olduğunu bilmediğini, taşınmazda bulunan çardağı pergoleye çevirdiğini, çatıda bir değişiklik yapmadığını beyan ettiği, dosya kapsamında mevcut bilirkişi raporunda, yapının bahçe kısmının üstüne döşeme betonu atılarak kapatıldığının, üstünün teras olarak düzenlendiğinin, altında bazı hacimler ilave edildiğinin, döşeme betonu üzerine etrafı açık üstü kapalı demir konstrüksiyon üzeri hafif malzeme çatı örtülü sundurma yapıldığının, evin iki yanına ilave kapalı alan yapıldığının, çatısının yenilendiğinin tespit edilmesi karşısında, sanığın atılı suçtan mahkumiyetine karar verilmesi gerektiği gözetilmeksizin, “taşınmazın sit kararının binaya ilişkin değil de binanın bulunduğu alanın arkeolojik sit olduğuna dair olduğu, taşınmaz üzerindeki yapının ayrıca korunması gerekli yapı olarak görülmediği ve bu yönde bir tescilin olmadığı, sanığın binaya yaptığı müdahalenin taşınmazın toprakla birleştiği noktaya, yani arkeolojik sit şerhine aykırılık teşkil edecek nitelikte olmadığı, yalnızca üzerindeki yapının teras kısmının üstünün kapatılması, yan taraflarının açık olması niteliğinde olduğu, dolayısıyla koruma kurulundan izin gerektirmediği” şeklindeki hatalı değerlendirme ile sanığın beraatine karar verilmesi,
Kanuna aykırı olup, katılan vekilinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden, 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK'un 321. maddesi gereğince, hükmün isteme uygun olarak BOZULMASINA, 26/05/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.