Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/3366
Karar No: 2017/5635
Karar Tarihi: 17.04.2017

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2015/3366 Esas 2017/5635 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Borçlu, kendisi aleyhine başlatılan takipte maaşına konulan hacizlerin kaldırılmasını istemiştir. İcra Mahkemesi konuyla ilgili olarak sadece bir haczin kaldırılmasına hükmetmiş, diğer hacizlere ilişkin karar vermemiştir. Alacaklı tarafından yapılan temyiz üzerine, Yargıtay 8. Hukuk Dairesi dosyayı incelemiş ve İcra Müdürlüğü tarafından takibe konulan nafaka ve tazminat alacağı için maaş üzerindeki hacizlerin İİK'nın 83. maddesi uyarınca yapıldığı, bu nedenle bir usulsüzlük bulunmadığı sonucuna varmıştır. Kararda geçen kanun maddeleri: İİK'nın 83. maddesi, 366/3. maddesi; HMK'nun Geçici 3. maddesi; HUMK'nun 428. maddesi.
8. Hukuk Dairesi         2015/3366 E.  ,  2017/5635 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Şikayet

    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş olup hükmün davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.

    ... A R A R

    Borçlu, İcra Mahkemesi"ne başvurusunda; aleyhine başlatılan nafaka ve tazminat ilamına dayalı takipte maaşına haciz konularak kesinti yapıldığını, aynı nafaka alacağı için ... İcra Müdürlüğü"nün 2009/1518 Esas sayılı dosyasında da maaşından kesinti yapılmakta olduğunu ileri sürerek ... 1. İcra Müdürlüğü"nün 2009/15704 E sayılı takip dosyası kapsamında yapılan 301 TL kesinti ile aynı dosya kapsamında yapılan 1/4 oranındaki maaş kesintisinin kaldırılmasına karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece, ... icra takip dosyasından konulan haczin kaldırılması konusunda görevli ve yetkili bulunmadığından bu konuda karar vermeye yer olmadığına, ... İcra Müdürlüğü"nden nafaka alacağı dışında tazminatla ilgili haciz var ise kaldırılmasına karar verilmiş hüküm, alacaklı vekilince temyiz edilmiştir.
    İİK"nun 83. maddesi gereğince, kısmen haczi mümkün olan maaş ve ücretten borçlu ve ailesinin geçinmesi için icra müdürünce lüzumlu olarak takdir edilen miktar indirildikten sonra kalan kısmın haczi mümkündür. Ancak, haczedilecek miktar maaş ve ücretin ¼’ünden az olamaz. Bir diğer anlatımla, haczedilecek miktar en az ¼ olup, borçlunun maaş ve ücretinin miktarı ile kendisinin ve ailesinin geçinmesi için gerekli kısım nazara alınarak haczedilebilecek miktarın belirlenmesi gerekir.
    Somut olayda; takip dayanağı ilam boşanma, tazminat, nafakaya ilişkin olup, birikmiş ve işleyecek nafaka ile maddi tazminat alacağı takibe konulmuştur. İcra Müdürlüğü"nce, işyerine yazılan maaş haciz müzekkeresi ile işleyecek aylık nafakanın tamamı için haciz kararı verilmesinde Yasa"ya aykırılık yoktur. Adi alacak niteliğinde olan birikmiş nafaka ve tazminat alacağına ilişkin hacizde ise İİK"nun 83. maddesi uygulanması gerektiğine göre, borçlunun maaşından devam eden nafaka miktarı kadar kesinti yapılmasından sonra birikmiş nafaka ve tazminat alacağı için İİK"nun 83. maddesi uyarınca kesinti yapılmasında bir usulsüzlük bulunmamaktadır. Bu halde, Mahkemece takibe konu tazminat alacağı yönünden borçlunun maaşı üzerindeki haczin kaldırılmasına karar verilmesi doğru olmamıştır.

    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK"nun 366. ve 6100 sayılı HMK"nun Geçici 3. maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK"nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA; taraflarca İİK"nun 366/3. maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 10 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 17.04.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi