10. Hukuk Dairesi 2015/15677 E. , 2015/19837 K.
"İçtihat Metni"... adına Av. ... ile 1-.... adına Av. ... 2-... aralarındaki dava hakkında ... 6. İş Mahkemesi"nden verilen 10.09.2013 günlü ve 2012/406-2013/196 sayılı hükmün, davacı Kurum ile davalı .... avukatları tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
17.02.2015 tarihli geri çevirme kararında; "Davalı ... aleyhine verilen hükmün TK 21/1. maddeye göre tebliğ edilmekle birlikte, tebligatın dönen parçasında, dağıtım anında hazır bulunmadığı şerh düşülmüş olup, bu adresten geçici mi yoksa sürekli mi ayrıldığı anlaşılamamıştır.
Tebligat Kanunu"nun 21"inci maddesine göre; kendisine tebligat yapılacak kimse gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ yapılacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir ve memuruna imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır. Tebligat Tüzüğünün 26"ncı maddesine göre, tebliğ yapılacak olanın geçici olarak başka yere gittiği belirlenirse, tebliğ memurunca durum ve beyanda bulunanın kimliği tebliğ tutanağına yazılır; altı imzalattırılarak tebliğ edilecek evrak beyanı yapana verilir. Hükmü gereğince, davalının bu adresten geçici olarak mı yoksa sürekli mi ayrıldığı tebliğ memurunca belirlenerek, şayet sürekli ayrılmışsa 21/1. maddeye göre tebliğ yapılmasının mümkün olmadığı gözetilerek yöntemince tebliğ edilmesi" öngörülmüş olup, geri çevirme sonrasında; önceki tebligat mazbatası sureti Konyalatı Postane Müdürlüğü"ne gönderilerek, sözkonusu eksikliğin tebliğ memuru tarafından giderilmesi istenmiş, tebliğ memuru ise, mazbata sureti üzerine "muhatabın o tarihte muhtarlık kaydı olduğu, adrese arada bir geldiği, şu an adreste oturmadığı" şerhini düştüğü görülmüştür.
Önceki geri çevirme kararında da belirtildiği üzere; muhatabın adresini sürekli terk etmesi halinde TK 21/1. maddeye göre tebligat yapma imkanı bulunmamaktadır.
7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun bilinen adrese tebligatı düzenleyen 10. maddesinin 1. fıkrasına göre; tebligat, muhatabın bilinen en son adresinde yapılır. 6099 sayılı Yasa"nın 3. maddesi ile eklenen aynı maddenin 2. fıkrasına göre ise, bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat bu adrese yapılır.
Aynı Kanun"un "Tebliğ imkansızlığı ve tebellüğden imtina" başlıklı 21. maddesine, 6099 sayılı Yasa"nın 5. maddesi ile eklenen 2. fıkrasında; "Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup. muhatap adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır" hükmü yer almaktadır.
7201 sayılı Yasa"nın 10. maddesi ile ilgili değişikliğe ilişkin Kanun gerekçesinde, kişilere getirilen adres kayıt sistemi zorunluluğu ile birlikte işleyişin kolaylaştığı dile getirilmiş, yapılan yeni düzenlemeyle, öncelikle yine bilinen en son adrese tebligat yapılacağı, tebligatın yapılmasını isteyenin veya tebligatı çıkartan makamın bildirdiği adresin, tebligata elverişli olmadığının anlaşılması ya da bu adrese tebligat yapılamaması halinde, muhatabın 5490 sayılı Kanun"a göre adres kayıt sistemindeki adresinin bilinen en son adresi olarak kabul edileceği ve tebligatın buraya yapılacağı açıklanmış, değişiklik ile birlikte adres kayıt sistemi dışında başkaca adres araştırması yapılmasının gerekmeyeceği vurgulanmıştır.
7201 sayılı Yasa"nın 21. maddesi ile ilgili değişikliğe ilişkin Kanun gerekçesinde ise, 21/1. maddeye göre bilinen en son adrese çıkartılan tebligattan sonuç alınamazsa, 10. madde gereği adres kayıt sistemindeki adres esas alınarak başkaca araştırma yapılmaksızın o adrese tebligat çıkarılacağı açıklanmıştır. Muhatap o adreste hiç oturmamış ya da adresten ayrılmış dahi olsa tebligat iade edilmeyecek, 21/2. madde gereğince işlem yapılacaktır. Bunun yapılabilmesi için de tebligatı çıkaran merciin, adresin, adres kayıt sistemindeki mernis adresi olduğunu tebliğ evrakında belirtmesi gerekmektedir.
Dava dosyasından, davalı ... adına çıkartılan gıyabi hüküm tebliğine zaptına ilişkin tebligatın muhatabın nerede olabileceğine dair komşularından sorulmak suretiyle yapılması gereken araştırmalar yapılmaksızın, bu adresin mernis adresi olup olmadığı dahi bilinmediği ve mahkemece bu konuda talep bulunmadan Mahalle Muhtarına tebliğ edildiği ve 2 nolu haber kağıdı muhatabın kapısına yapıştırılarak tebliğ işleminin tamamlandığı görülmektedir.
Tüm bu açıklamalar doğrultusunda, başka bir geri çevirmeye meydan bırakmaksızın, davalının önce bilinen en son adresi esas alınarak (bilinen bir adresi yok ise adres kayıt sistemindeki adresi esas alınarak) Tebligat Kanunu"nun 21/1. maddesine göre tebligat çıkartılmalı, adres tebligata elverişli değilse ya da tebligat yapılamazsa, adres kayıt sistemindeki adresine buna ilişkin şerh de düşülerek 21/2. madde uyarınca tebligat yapıldıktan ve temyiz süresi geçtikten ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun geçici 3. maddesindeki düzenleme gereği, gerektiğinde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 432. maddesindeki prosedür işletildikten sonra gönderilmek üzere dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, 17.11.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.