Abaküs Yazılım
16. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/1747
Karar No: 2013/1789
Karar Tarihi: 07.03.2013

Yargıtay 16. Hukuk Dairesi 2013/1747 Esas 2013/1789 Karar Sayılı İlamı

16. Hukuk Dairesi         2013/1747 E.  ,  2013/1789 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ VE TESCİL


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
    Kadastro sonucunda Köşeçobanlı Kasabası çalışma alanında kalan 101 ada 5065 parsel sayılı 3560.13, 106 ada 17 parsel sayılı 4272.60 ve 101 ada 5084 parsel sayılı 1287,47 metrekare yüzölçümündeki taşınmazlar, malikinin kim olduğu belirlenemediğinden tarla vasfıyla Hazine adına tesbit edilmiştir. Davacı, irsen intikal ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğine dayanarak dava açmıştır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın kabulüne ve çekişmeli parsellerin davalı Hazine adına olan tapu kayıtlarının iptali ile davacı adına tesciline karar verilmiş; hüküm, davalı Hazine temsilcisi tarafından temyiz edilmiştir.
    Mahkemece, davacı yararına zilyetlikle kazanma koşulları oluştuğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiş ise de; davacının aktif dava ehliyeti üzerinde durulmağı gibi yapılan araştırma ve incelemede hüküm vermeye yeterli bulunmamaktır. Keşif sırasında dinlenen yerel bilirkişiler, uyuşmazlık konusu taşınmazların davacı ve daha öncesi de babası tarafından kullanıldığını açıklamışlar, intikal biçimi konusunda herhangi bir açıklamada bulunmamışlardır. Bu durumda taşınmazların davacının babası ...’den mirasçılarına miras yolu ile intikal ettiğinin kabulü gerekir. TMK"nun 701. ve 702. maddeleri gereğince taşınmaz el birliği mülkiyet hükümlerine tabidir. Elbirliği mülkiyetine tabi taşınmazlar üzerinde mirasçıların belirlenmiş payları olmayıp, her birinin payı taşınmazın tamamı üzerinde söz konusudur. TMK"nun 702. maddesi gereğince tasarrufi işlemlerde oybirliği aranır. Dava da bir tasarrufi işlem olup, kural olarak 3. kişilere karşı tüm mirasçıların birlikte dava açmaları gerekir. Davacı dava dilekçesinde, sadece kendi adına iptal ve tescil isteğinde bulunmuştur. Bu nedenle terekeye dahil bir taşınmaz için bir veya birkaç mirasçının tek başına 3. kişilere karşı dava açma sıfat ve hukuki ehliyeti bulunmamaktadır. Hal böyle olunca doğru sonuca varılabilmesi için dava konusu yerin babasından intikal, satış, bağış ya da terekenin paylaşımı sonucu kendisine düşmüş olup olmadığı konusunda davacının beyanı alınmalı yeniden yapılacak keşifte yerel bilirkişi ve tanıklardan bu husus sorulmalı taşınmazın davacıya geçtiği kanıtlanamadığı takdirde adına tescili istemi ile dava açma ehliyeti bulunmadığı göz önünde bulundurulmalı; davacının taşınmaza tek başına malik olduğu sonucuna varılması halinde murisin ölüm tarihi ile dava tarihi arasında geçen süre dikkate alınarak davacı, muris babası ve veraset belgesinde yer alan tüm mirasçılar adına belgesiz zilyetlik yolu ile edinilen taşınmazların miktarları belirlenip, 3402 sayılı Yasa"nın 14. maddesinde belirtilen miktar sınırlaması yönünden değerlendirme yapılmalı, bundan sonra tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmelidir. Mahkemece belirtilen husus açıklığa kavuşturulup dava şartının tamamlanmış olup olmadığı belirlenmeden davanın esası hakkında hüküm kurulmuş bulunması isabetsiz olup, temyiz itirazları açıklanan nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 07.03.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi