Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/25951
Karar No: 2013/27334

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2013/25951 Esas 2013/27334 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı şirketin işyerinden yapılan alışverişe kefil olduğunu belirten davacı, senet doldurulmadan boş olarak davalının elinde beklediğini ve borcun ödenmediği için boş senedi doldurup 4.200 TL tahsil edildiğini iddia etti. Davacı, ödediği miktarın 580 TL olduğunu ve haksız olarak tahsil edilen 3.620 TL'nin yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini istedi. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar verdi ve 3.170 TL'nin yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine hükmetti. Ancak davalı tarafından temyiz edilen hüküm, uyuşmazlığın tüketici mahkemesinde çözümlenmesi gerektiğini öngören 4077 sayılı yasanın ilgili maddeleri gereği görevsizlik kararı verilmediği için bozuldu. Temyiz itirazının incelenmesine yer olmadığına karar verildi.
Kanun Maddeleri: Uyuşmazlık, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında olduğundan davaya bakmaya Tüketici Mahkemesi görevlidir. 4077 sayılı yasanın 23. maddesi bu kanunun uygulanması ile ilgili her türlü ihtilafa tüketici mahkemelerinde bakılacağını öngörmüştür. Görevle ilgili hususlarda kazanılmış hak söz konusu olmaz.
13. Hukuk Dairesi         2013/25951 E.  ,  2013/27334 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR

    Davacı, dava dışı ..."un davalı şirketin işyerinden yapmış olduğu alışverişe kefil olduğunu, yapılan 580,00 TL lik alış veriş için senet düzenlendiğini, senedin doldurulması gereken kısımların doldurulmadığını ve boş olarak davalının elinde beklediğini, ..."un borcunu ödemediğinden bahisle boş senedi doldurup icraya koyarız baskısı ile 4.200 00 TL tahsil edildiğini, icra takibine ve haciz işlemlerine maruz kalmamak için borçlu olmadığı bir parayı ödemek zorunda kaldığını belirterek ödediği miktar olan 4.200,00 TL.den kefil olduğu miktar 580,00 TL.nin mahsup edilerek aradaki fark olan ve haksız olarak tahsil edilen 3.620,00 TL"nin yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kısman kabulü ile, 3.170,00 TL nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine, fazlaya ilişkin talebin reddine karar verilmiş; Hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Uyuşmazlık, satış sözleşmesi nedeniyle fazla ödendiği iddia edilen bedelin tahsili istemine ilişkin olup 4077 sayılı yasa kapsamında kalmaktadır. 4077 sayılı yasanın 23. maddesi bu kanunun uygulanması ile ilgili her türlü ihtilafa tüketici mahkemelerinde bakılacağını öngörmüştür. Taraflar arasındaki uyuşmazlık Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun
    kapsamında kaldığına göre davaya bakmaya Tüketici Mahkemesi görevlidir. Görevle ilgili düzenlemeler kamu düzenine ilişkin olup taraflar ileri sürmese dahi yargılamanın her aşamasında resen gözetilir. Görevle ilgili hususlarda kazanılmış hak söz konusu olmaz. Bu durumda mahkemece Tüketici mahkemesi görevli olduğundan görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, davanın esasına girilerek yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    2-Bozma nedenine göre, davalının sair temyiz itirazlarının incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Birinci bentte açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın BOZULMASINA, İkinci bentte açıklanan nedenle davalının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan 54.20 TL harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/III-2 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 6.11.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi