Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/11389
Karar No: 2015/15610
Karar Tarihi: 28.04.2015

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2015/11389 Esas 2015/15610 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2015/11389 E.  ,  2015/15610 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, yıllık izin, fazla çalışma ücreti ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalılar ... ile .... avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, 26.01.2005 tarihinden itibaren birbuçuk yıl süre ile ... şirketi bünyesinde, daha sonra da ... bünyesinde davalı taşeron... şirketi elemanı olarak 27.03.2010 tarihine kadar çalıştığını, müvekkilinin ilk önce .... firmasında işe başladığını, daha sonra tüm özlük haklarının... şirketine geçtiğine dair 26.12.2009 tarihli bildirimin yapıldığını, davalı işverenlikler arasında muvazaalı bir asıl işveren- alt işveren ilişkisinin bulunduğunu ve iş sözleşmesinin haksız şekilde işverence feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile izin, fazla çalışma ve genel tatil alacaklarını istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı... . davacı ve yedi arkadaşının ...ndeki işyerine gelip işbaşı yapmayıp oturma eylemi yaptıklarını, izin almadan tersaneden ayrıldıklarını, şirket merkezine dönmediklerini, 30.03.2010 tarihinden itibaren mazeretsiz ve izinsiz olarak işe gelmediklerini, 01.04.2010 tarihinde de sendika temsilcisi ile geldiklerini ve eylem yapma tehdidi ile... ..nden alacağının 40.020,00 TL"sini aldığını, akabinde yedi işçinin mazeret göstermeden şirket merkezine dönemediğini, buna rağmen iş sözleşmelerinin feshedilmediğini, sigorta primlerinin yatırıldığını, davacılar işe dönmeyince iş sözleşmelerinin haklı olarak feshedildiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Davalı .... davacının... şirketinin sigortalı işçisi olduğunu, ücreti dahil olmak üzere tüm mali ve sosyal haklarının diğer davalı... şirketi tarafından sağlandığını,davalı şirketin davacıyı işe alıp çıkarma yetkisinin bulunmadığını, davacının hiçbir zaman davalı tersane işçisi olmadığını, davacının iş sözleşmesinin de... şirketi tarafından feshedildiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Davalı ... davacının dava dilekçesinde davalı şirket tersanesinde 26.01.2005 tarihinden itibaren 1,5 yıl çalıştığını ve bu hesaba göre 2006 yılının ortasında bu ilişkinin bittiğini, davacının iş sözleşmesinin 27.03.2010 tarihinde feshedildiğini ve bu tarih itibariyle davacının sigortalı olarak çalıştığı işverenin... şirketi olduğuu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalı ... ve ... Sanayinin taşeron şirket marifeti ile işçi çalıştırdığı, işçinin çalışma alanlarının bu davalının gemi yapım - bakım iştigal alanın içinde olması sebebi ile ... ve ... Sanayi asıl ve üst işveren statüsünde olduğu, diğer davalı... geminin alt işveren konumunda bulunduğu, davalı ... şirketinin de davacının bu şirkete ait tersanede yaptığı çalışmalardan dolayı sorumluluğunun bulunduğu ve davacının işçilik haklarından doğan tazminat ve diğer alacaklarının müteselsilen sorumlu oldukları, iş sözleşmesinin de işverence haksız olarak feshedildiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davalı .... ile davalı ... temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı ..."nin tüm, davalı ...Ş."nin aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Davalı .... ."nde geçen çalışma süresi içindeki fazla çalışma ve genel tatil alacakları zamanaşımı sebebi ile reddedilmiş olup, zamanaşımı sebebi ile reddedilen miktar yönünden davalı lehine vekalet ücretine hükmedilmemesi doğru olmamıştır. Bu durumda; fazla çalışma ve genel tatil alacaklarında davalı lehine reddedilen miktarlar yönünden davalı lehine vekalet ücretine hükmedilmesi gerekir. Ayrıca davalı, sadece kendi dönemindeki kıdem tazminatından sorumlu tutulmuş olup, aleyhine hükmedilen bu miktar üzerinden hesaplanacak vekalet ücretine mahkum edilmelidir. Kabul edilen tüm miktar üzerinden hesaplanan vekalet ücretinden diğer davalılarla müştereken ve müteselsilen sorumluluğuna karar verilmesi de isabetli olmamıştır. Bu yönler gözetilmeden hüküm kurulması hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 28.04.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi