Abaküs Yazılım
2. Daire
Esas No: 2021/15880
Karar No: 2021/1643
Karar Tarihi: 29.04.2021

Danıştay 2. Daire 2021/15880 Esas 2021/1643 Karar Sayılı İlamı

T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/15880
Karar No : 2021/1643


DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : … Emniyet Genel Müdürlüğü

DAVANIN ÖZETİ : Davacı tarafından; davalı idare emrinde başmühendis olarak görev yaptığından bahisle, en son 26/02/2021 günlü Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu kararıyla değiştirilmiş ve yeniden düzenlenmiş olan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Kapsam Dışı Personel Yönergesi'nin iptali ve yürütülmesinin durdurulması istenilmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 14. maddesi uyarınca, ilk incelemeyle görevli Tetkik Hakimi …'nin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE :
İLGİLİ MEVZUAT :
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 2. maddesinde, iptal davaları "İdari işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlâl edilenler tarafından açılan davalar" olarak tanımlanmış; 3. maddesinin 2. fıkrasının (b) bendinde, dilekçelerde "davanın konusu ve sebepleri ile dayandığı delillerin gösterileceği"; 3. fıkrasında ise, "dava konusu kararın ve belgelerin asıllarının veya örneklerinin dava dilekçesine ekleneceği, dilekçeler ile bunlara ekli evrakın örneklerinin karşı taraf sayısından bir fazla olacağı"; 14. maddesinde, dilekçelerin "3. maddeye uygun olup olmadığı yönünden inceleneceği"; 15. maddesinde de, "3. maddeye uygun şekilde düzenlenmeyen dilekçelerin otuz gün içinde yeniden düzenlenmek üzere reddedileceği" kurala bağlanmıştır.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Bir düzenleyici işleme karşı açılan iptal davasında, idari işlemde yetki ve şekil unsurları açısından hukuka aykırılık bulunduğu ileri sürülerek, düzenleyici işlemin tamamının iptali istenebileceği gibi, belirli kısmının iptalinin istenebilmesi de mümkündür. Ancak her durumda, düzenleyici işlemin iptali istenilen madde ya da kısımlarının, davacının menfaatini nasıl etkilediği ve hukuka aykırılık sebepleri açıklanmak suretiyle ortaya konulması gerekmektedir.
Dava dosyasının incelenmesinden; Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Kapsam Dışı Personel Yönergesi'nin 07/09/2011 günlü, 17/2 sayılı Yönetim Kurulu Onayı ile yürürlüğe girdiği, söz konusu Yönerge'nin bir kısım maddelerinde 11/02/2021 ve 26/02/2021 günlü Yönetim Kurulu Kararları ile değişiklikler yapılması üzerine incelenmekte olan davanın açıldığı ve Yönerge'nin tamamının iptaline karar verilmesinin istenilmesine karşın, değişiklik yapılan maddeler yönünden davacının menfaatinin nasıl etkilendiğinin ve hukuka aykırılık sebeplerinin ayrı ayrı açıklanmadığı görüldüğünden, dava dilekçesinin, bu haliyle 2577 sayılı Kanun'un 3. maddesine uygun düzenlenmediği anlaşılmaktadır.
2577 sayılı Kanun'un 3. maddesinin 2. fıkrasının (b) bendi uyarınca; davacı tarafından, davanın konusu ve sebeplerinin dayanaklarıyla birlikte, belirgin bir biçimde ve duraksamaya yer bırakmayacak şekilde açıklığa kavuşturulması zorunlu olup, uyuşmazlığın, ancak bu şekilde yargı yerlerince hukuki irdelemesinin yapılmasından sonra hükme bağlanabileceği tartışmasızdır.
Bu durumda; menfaat ilgisi kurularak ve hukuka aykırılık sebepleri belirtilerek yenilenecek dilekçeyle dava açılması gerekmektedir.

KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 15/1-d maddesi uyarınca, bu kararın tebliğini izleyen günden itibaren otuz (30) gün içinde 3. maddeye uygun şekilde ve yukarıda belirtilen hususlar ortaya konulmak suretiyle dava açılmak üzere DİLEKÇENİN REDDİNE,
2. 2577 sayılı Kanun'un 15/5. maddesi hükmüne göre, dilekçenin reddi üzerine yeniden verilecek dilekçede aynı yanlışlık yapıldığı takdirde, davanın reddedileceği hususunun davacıya tebliğine,
3. Davanın yenilenmesi halinde yeniden harç alınmamasına,
4. Davanın yenilenmemesi halinde ise, yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına, kullanılmayan yürütmenin durdurulması harcı ile artan posta ücretinin istemi halinde davacıya iadesine, 29/04/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi