Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/22625
Karar No: 2013/26895

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2013/22625 Esas 2013/26895 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı bankadan aldığı kredi sırasında haksız kesinti yapıldığını iddia ederek 4773 TL tahsil talebinde bulunmuştur. Ancak mahkeme, davacının bu talebini ispatlayamadığı gerekçesiyle davayı reddetmiştir. Ancak Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, bankanın sadece zorunlu, makul ve belgeli masrafları tüketiciden isteyebileceğine karar vererek, mahkemenin kararını bozmuştur. Ayrıca konut finansman kredilerinde yapılandırma işlemleri için yapılan ücretlerin de hukuka uygun olmadığı belirtilmiştir. Kararda, tüketiciyi korumaya yönelik olan 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun maddeleri detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
13. Hukuk Dairesi         2013/22625 E.  ,  2013/26895 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi (Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla)



    Taraflar arasındaki tüketiciyi Koruma Kanunundan Kaynaklanan davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR
    Davacı, davalı bankadan 2006 yılında kredi aldığını, bu kredinin ödemesi sırasında kendisinden haksız olarak 4.173,00 TL dosya masrafı adı altında kesinti yapıldığını, 2010 yılında yapılandırdığında da 600,00 TL alındığını, alınan bu paraların haksız olduğunu, tüm bu nedenlerle 3.773,00 TL"nin yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsilini istemiş, talebini ıslah ile 4.773,00 TL"ye çıkartmıştır.
    Davalı, davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı, davalı bankadan kullandığı kredi nedeniyle haksız olarak kesilen 4.773,00 TL"nin tahsili istemi ile eldeki davayı açmıştır. Mahkemece" kredi verilmesi için gereken zorunlu masrafların tespitinin ancak bilirkişi incelemesi sonucunda ortaya çıkacağı, davacı vekilinin 06/09/2012 tarihli orutumunda bilirkişi incelemesi talebinin bulunmadığını beyan etmesi nedeniyle davacının davasını ispat edemediği anlaşıldığından davacının davanın reddine." karar verilmiştir. Dairemizin yerleşik içtihatlarına göre davalı bankanın tacir olup, yaptığı masrafları tüketicinden isteme hakkı var isede, somut uyuşmazlığın tüketici hukukundan kaynaklandığı da gözetildiğinde, bankanın ancak davaya konu kredinin verilmesi için zorunlu, makul ve belgeli masrafları tüketiciden isteyebileceğinin kabulü gerekir. Ayrıca aynı
    doğrultuda sabit taksitli ve sabit faiz oranlı konut finansman kredilerinde, faiz oranlarındaki düşüş nedeniyle aynı bankadan olmak kaydı ile yeni faiz oranları üzerinden ödeme miktarları ve tarihlerinin yeniden yapılandırılmasına dair işlemin ise yasal mevzuat kapsamında erken ödeme niteliğinde bulunmayıp bu tür durumlarda da, tüketicilerden yapılandırma ücreti veya komisyon adı altında yapılan tahsilatlarda da hukuka uygunluk bulunmamaktadır. Hal böyle olunca mahkemece taraf delillerinin yukarıda belirtilen ilkeler ışığında değerlendirilerek sonuca göre karar verilmesi gerekirken aksi düşüncelerle yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma gerektirir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz edilen kararın davacı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, 01.11.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi