Abaküs Yazılım
23. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/1334
Karar No: 2015/392
Karar Tarihi: 07.04.2015

Nitelikli dolandırıcılık - Özel belgede sahtecilik - Yargıtay 23. Ceza Dairesi 2015/1334 Esas 2015/392 Karar Sayılı İlamı

23. Ceza Dairesi         2015/1334 E.  ,  2015/392 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Nitelikli dolandırıcılık, Özel belgede sahtecilik
    HÜKÜM : Beraat

    Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    1-Sanıklar ... ve ... hakkında verilen beraat kararlarına karşı yapılan temyiz istemlerinin incelenmesinde;
    Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için; failin bir kimseyi, kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp, onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir. Hile nitelikli bir yalandır. Fail tarafından yapılan hileli davranış belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olmalı, sergileniş açısından mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketler olmalıdır.
    5237 sayılı TCK"nın 158/1-j bendinde, dolandırıcılık suçunun, banka veya diğer kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlamak maksadıyla işlenmesi, nitelikli hal olarak kabul edilmiştir.
    Bu suçun oluşabilmesi için, kredi elde eden kişinin banka veya diğer kredi kurumu görevlilerini hile ile aldatmış olması gerekir. Krediyi alan kişinin aldatıcı herhangi bir eylemi olmaksızın, sırf banka elemanlarının kendi görevlerini layıkıyla yerine getirmemeleri yüzünden bir kredi açılmışsa, dolandırıcılıktan bahsedilemez. Şartları varsa bankacılık suçundan bahsedilebilir.
    Bu suçun mağdurları banka veya diğer kredi kurumlarıdır. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu"nun 3. maddesinde banka, 48. maddesinde ise kredinin tanımı yapılmıştır. Tahsis edilmemesi gereken bir kredinin açılmasını sağlama suçun konusudur. Kredinin tahsis edilmesinin gerekli olup olmadığı, kredi verecek kuruluşun mevzuatında öngörülen düzenlemeler çerçevesinde belirlenir. Fail, sahte kıymet takdiri raporları veya gerçeğe aykırı belgeler, bilançolar düzenleyerek hileli davranışıyla bunları aldatmaktadır.
    Kredi kurumu deyiminden, banka olmamasına karşın faiz karşılığında olsun veya olmasın, kanunen borç vermeye yetkili kılınan kurumlar anlaşılır. Bu itibarla böyle bir yetkiye sahip olmayan bir kişi veya kuruluşa karşı bu fiilin işlenmesi hâlinde koşulları varsa basit dolandırıcılık suçu söz konusu olacaktır.
    Bu açıklamalar çerçevesinde somut olay değerlendirildiğinde ;
    Sanıklar ... ve ..."nun ...Gümrükleme Nak. Pet. ve Sanayi Ticaret Ltd Şirketinin ortakları oldukları ve bu şirket adına kredi alabilmek için Akbank Levent Şubesine başvuruda bulundukları, sanık ..."ın ise bu krediye kefil olduğu, kredi talebi esnasında sanıkların bankaya ibraz ettikleri ve kendilerinin malik olarak gözüktüğü tapu fotokopilerinin sahte olduğu, sanıkların bu sahte belgeler sayesinde bankadan 115.000 TL kredi aldıkları ve bu suretle sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık suçlarını işlediklerinden bahisle yapılan yargılamada, sahteliği iddia olunan belgelerin asıllarının temin edilememesi dolayısıyla sahte olup olmadıkları yönünde inceleme yapılamaması ve sanıkların çekmiş oldukları kredi karşılığında 89.350,00 TL tutarında değişik firmalarca keşide edilmiş toplam 8 adet çek ile ... adına kayıtlı gayrimenkul üzerine 55.000,00 TL tutarında ipotek tesis ettirdikleri, bu 8 adet çek ile.... adına kayıtlı gayri menkul tapusunun sahte olduğuna dair dosya içerisinde herhangi bir bulgu olmadığı, dolayısıyla sanıkların dolandırıcılık suçunu işleme kasıtlarının varlığına dair delil bulunmadığı gerekçeleriyle verilen beraat kararlarında bir isabetsizlik görülmemiştir.
    Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, katılan vekilinin ve Cumhuriyet savcısının yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA,
    2- Sanık ... hakkında verilen beraat kararına karşı yapılan temyiz istemlerinin incelenmesinde;
    Elektronik ortamda (UYAP) MERNİS"ten alınan 07/04/2015 tarihli nüfus kayıt örneğine göre sanığın, hüküm tarihinden sonra 25/03/2015 tarihinde öldüğü anlaşılmakla, kamu davasının 5237 sayılı TCK"nın 64. maddesi uyarınca düşmesine karar verilmesi zorunluluğu,
    Bozmayı gerektirmiş, katılan vekilinin ve Cumhuriyet savcısının temyiz itirazları bu nedenle yerinde görülmüş olduğundan, 5320 sayılı Kanun"un 8/1. maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK"nın 321. maddesi gereğince hükmün sair yönleri incelenmeksizin BOZULMASINA, 07/04/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi