Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/8606
Karar No: 2010/2936
Karar Tarihi: 17.3.2010

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/8606 Esas 2010/2936 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, eşler arasında boşanma davasından bağımsız olarak açılan eşya iadesi istemine ilişkin bir davada, İzmir 10. Aile Mahkemesi'nde görülmekte olan boşanma davası ile iş bu davanın birleştirilmesine karar verilmesine rağmen davacı tarafından temyiz edilmiştir. Davacı, taraflar arasında boşanma davası bulunduğunu ve tespit dosyası ile belirlenen eşyaların aynen olmadığı takdirde bedelinin tahsiline karar verilmesini istemiştir. Davalı ise boşanma davası sonuçlandığı takdirde karar verilmesi gerektiğini savunmuştur. Mahkeme, farklı yerdeki mahkemelerde açılan davaların birleştirilebilmesi ikinci davanın açıldığı mahkeme önünde ilk itiraz olarak ileri sürülmesi halinde mümkündür ve bu durumda davalının ilk itirazı bulunmaması nedeniyle mahkemenin işin esasının incelenerek sonucuna göre karar vermesi gerektiğini belirtmiştir. Karar, HUMK.nun 45/2 ve 187/5. maddelerine aykırı olarak re'sen birleştirme kararı verildiği gerekçesiyle bozulmuştur. HUMK'nın 45/2 ve 187/5. maddeleri, farklı yerdeki mahkemelerde görülen davaların birleştirilebilmesinin ilk itiraz olarak ileri sürülmesi halinde mümkün olduğunu ve birleştirme isteğinin davacının değil davalının hakkı olduğunu belirtmektedir.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2009/8606 E.  ,  2010/2936 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı alacak davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Uyuşmazlık, eşler arasında boşanma davasından bağımsız olarak açılan eşya iadesi istemine ilişkindir. Mahkemece, İzmir 10.Aile Mahkemesi"nde görülmekte olan boşanma davası ile iş bu davanın birleştirilmesine karar verilmesi üzerine birleştirme kararı davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı vekili, dava dilekçesinde, taraflar arasında boşanma davası bulunduğunu, tespit dosyası ile belirlenen eşyaların aynen olmadığı takdirde bedelinin tahsiline karar verilmesini istemiştir. Davalı, boşanma davası sonuçlandığı takdirde karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
    HUMK.nun 45/2. maddesi gereğince, aralarında bağlantı bulunan farklı yerdeki mahkemelerde açılan davaların birleştirilebilmesi ikinci davanın açıldığı mahkeme önünde ilk itiraz olarak ileri sürülmesi halinde mümkündür. Farklı yerdeki mahkemelerde görülen davaların birleştirilmesi, ilk itiraz olarak ileri sürülmemişse, davalar arasında bağlantı bulunsa dahi mahkeme kendiliğinden birleştirme kararı veremez (Kuru, Baki; Hukuk Muhakemeleri Usulü, C. III 6. B S. 3429) İkinci davanın davalısı ilk itiraz olarak davaların birleştirilmesini istememişse birleştirme kararı verilmesi mümkün değildir. Zira farklı yerlerde açılan davalarda birleştirmeyi isteme davacının değil davalının hakkıdır.
    Somut olayda , Türk Medeni Kanunu"nun 226. maddesinde düzenlenen eşya alacağına ilişkin Menderes Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan işbu davanın İzmir 10.Aile Mahkemesi"nde görülmekte olan boşanma davası ile birleştirmesi hususunda davalının ilk itirazı bulunmamaktadır. Bu durumda mahkemece, işin esasının incelenerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken HUMK.nun 45/2 ve 187/5. maddeleri hükümlerine aykırı olarak yazılı şekilde re"sen birleştirme kararı verilmesi doğru görülmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 17.3.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi