Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/29955
Karar No: 2019/478
Karar Tarihi: 09.01.2019

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/29955 Esas 2019/478 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, önce temizlik işlerinin ihale ile şirketlere verildiği Araştırma Hastanesinde çalışmış ve daha sonra ihaleyi alan temizlik firmalarında taşeron işçisi olarak çalışmaya devam etmiştir. Ancak çalışırken emir ve talimatları hastane yetkililerinden almıştır. Yeni alt işveren ile sözleşme imzalayarak görevine devam etmiştir. Davacının kıdem tazminatı ve fazla mesai ücretleri ödenmediği için dava açılmıştır. Davalılar, davacının kıdem tazminatı hakkı bulunmadığını iddia etmişlerdir. Mahkeme, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanarak davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak kıdem tazminatı miktarında hatalı bir hesaplama yapılmıştır. Bu nedenle sadece hüküm fıkrasındaki yazı düzeltilecek ve diğer bölümlerdeki kararlar onaylanacaktır. Kararın dayandığı kanun maddeleri HMK geçici 3/2 ve 1086 sayılı HUMK 438/7'dir.
9. Hukuk Dairesi         2015/29955 E.  ,  2019/478 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalılar vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    YARGITAY KARARI
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili; müvekkilinin 15.06.2008-23.01.2014 tarihleri arasında... Araştırma Hastanesinde temizlik elemanı olarak çalıştığını, temizlik işlerinin ihale ile şirketlere verildiğini, kendisinin bu hastanede ihaleyi alan temizlik firmalarında taşeron işçisi olarak kesintisiz olarak çalışmasına devam ettiğini, ücretlerinin ihaleyi alan şirketler tarafından ödendiğini, ancak çalışırken emir ve talimatları hastane yetkililerinden aldığını, ihale ile şirketlerin değiştiğini çoğu zaman bundan haberi bile olmadığını, yeni alt işveren ile sözleşme imzalayarak görevine devam ettiğini, alt işveren şirket ile asıl işveren T.C. Sağlık Bakanlığının kıdem tazminatından ve ödenmeyen fazla mesai alacaklarından müteselsilen sorumlu olduklarını, 21.02.2014 tarihinde hem T.C. Sağlık Bakanlığına hem da alt işveren şirkete ihtarname çekerek emeklilik nedeniyle işten ayrıldığını bu nedenle kıdem tazminatının ödenmesini talep ettiğini ancak bir ödeme yapılmadığını, müvekkilinin 12 saatlik vardiyalar ile çalıştığını, haftalık 45 saati aşan fazla mesailer yaptığını iddia ederek; fazlaya ilişkin tüm hak ve alacaklarının saklı kalması kaydıyla şimdilik 200,00 TL fazla mesai ücretinin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte ve 300,00 TL kıdem tazminatı alacağının iş akdinin sonlandırıldığı tarihten itibaren en yüksek banka mevduat faizi ile birlikte davalıdan alınarak müvekkiline verilmesine karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı şirket vekili; davacının müvekkili şirkette çalışmasının bir yılın altında olması sebebiyle kıdem tazminatı hakkı doğmadığını, ayrılması sırasında müvekkiline herhangi bir ihbar ve talepte bulunmadığını, davalı işyerinde çalışmalarının puantaja bağlanması gerektiğini, kurum tarafından puantaj kaydına bağlanan fazla mesai olmadığını, bu nedenle davacının fazla mesai alacağı bulunmadığını, savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı T.C. ... vekili; husumet itirazında bulunduklarını, davacının yüklenici firmalara bağlı olarak çalışan bir işçi olup, zamanaşımı itirazlarının bulunduğunu, davacının kıdem ve fazla mesai alacaklarından diğer davalı şirketin sorumlu olduğunu, idarenin ihale makamı olduğunu, işçilerin kanuni haklarının işveren şirket tarafından karşılanması gerektiğini, bu işçilik haklarının ihale bedeli içinde işveren şirkete zaten idare tarafından ödendiğini, savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı, davalılar vekilleri süresinde temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Kıdem tazminatının bilirkişi raporunda 7.607,95 TL. hesaplanmasına ve davacının bu miktarı talep etmesine rağmen mahkemece maddi hata suretiyle talebi de aşar şekilde 9.607,95 TL. ye hükmedilmesi hatalı olup bozma sebebi ise de, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, hükmün 6100 sayılı HMK."nun geçici 3/2 maddesi yollaması ile 1086 sayılı HUMK"un 438/7 maddesi uyarınca düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    F) Sonuç:
    Hüküm fıkrasının 1. bendinde yer alan "...9.607,95..." rakamının çıkartılarak yerine "...7.607,95..." rakamının yazılmasına,
    Hüküm fıkrasının 3 ve 6 numaralı bentlerinin tamamen silinerek, yerlerine;
    “3-) Davalı Bakanlık harçtan muaf olduğundan, Bakanlık aleyhine harca hükmedilmesine yer olmadığına,
    Kabul edilen miktar üzerinden alınması gereken 882,31 TL. karar-ilam harcından, davacının yatırdığı toplam 300,11 TL. peşin harç ile ıslah harcının mahsubu ile bakiye 582,20 TL. harcın davalı ... San. ve Tic. Ltd. Şti. den alınarak hazineye gelir kaydına,
    6- Davacının yaptığı harçlar hariç 642,00 TL. yargılama giderinin davalılardan müştereken ve müteselsilen, 29,00 TL. harç masrafının sadece davalı şirketten tahsili ile davacıya verilmesine, " bentlerinin yazılmasına, hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu’ nun 28.09.2018 tarih ve 2018/2 E. - 2018/ 8 K. sayılı İBK. uyarınca onama harcı alınmasına yer olmadığına, nispi temyiz harcının isteği halinde ilgilisine iadesine, 09.01.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi