Abaküs Yazılım
23. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/1041
Karar No: 2015/331
Karar Tarihi: 06.04.2015

Nitelikli dolandırıcılık - Yargıtay 23. Ceza Dairesi 2015/1041 Esas 2015/331 Karar Sayılı İlamı

23. Ceza Dairesi         2015/1041 E.  ,  2015/331 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Nitelikli dolandırıcılık
    HÜKÜM : Beraat

    Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Gerekçeli karar başlığında 01.03.2008 olarak yanlış gösterilen suç tarihinin mahallinde 01.05.2008 olarak düzeltilmesi mümkün görülmüştür.
    Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için; failin bir kimseyi, kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp, onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir. Hile nitelikli bir yalandır. Fail tarafından yapılan hileli davranış belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olmalı, sergileniş açısından mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketler olmalıdır.
    TCK"nın 158/1-e bendinde belirtilen, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak dolandırıcılık suçunun işlenmesi, nitelikli hal kabul edilmiştir. Hangi kurum ve kuruluşların, kamusal nitelik taşıdığı, o kurumun kadro bakımından bağlı olduğu durumu düzenleyen mevzuata göre belirlenir.
    Sanık ..."nun, babasının 04.05.1998 tarihinde vefatı üzerine ölüm aylığı almak için katılan kuruma başvurup kendisine ölüm aylığının bağlanmasını talep ettiği ve talep beyan ve taahhüt belgesini imzalayarak "beyanlarında herhangi bir değişiklik olması halinde, başkaca gelir ve aylık bağlandıktan sonra durumu müşteki kuruma bildireceğini" de taahhüt ettiği ve sanığa bu şekilde kız çocuğu ölüm aylığının bağlandığı, sanığın, 0538234117 Bağ-Kur numarası ile isteğe bağlı sigorta primi ödemesi sebebiyle ve talebi üzerine, 01.01.2008 tarihi itibariyle; ayrıca yaşlılık aylığının bağlandığı, sanığın, isteğe bağlı sigortalılığı sebebiyle aylık almaya başlamasına rağmen aynı zamanda da babasının vefatı nedeniyle kendisine bağlanan kız çocuğu ölüm aylığını da almaya devam etmek suretiyle 2.807,16 TL tutarında ölüm aylığını alarak haksız menfaat temin ettiğinin iddia edildiği olayda;

    5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu"nun 55/son maddesi ve Sosyal Sigortalar Yoklama Yönetmeliği"nin 73 ve devamı maddesi ile ilgili tebliğin 6 ve 7. maddeleri kapsamında; "gelir veya aylık almakta iken ölen ya da gerekli koşulları kaybedenlerin zamanında belirlenerek, öncelikle bunlar adına yapılan ödemelerin durdurulması, daha sonra da gelir/aylığın kesilerek varsa yersiz ödemelerin geri alınması amacıyla bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen usul ve esaslar dahilinde yoklama işlemleri yapılır.
    Kurum gerekli gördüğü zaman ve hallerde belirleyeceği yöntemlerle gelir veya aylık alanlarla bunların veli, vasi, kayyım ve vekillerinin, tebliğin 6. maddesinde yer alan bilgilerinin tespiti amacıyla yoklama yaptırabilir. Yoklama işlemi gelir veya aylık ödeyen bankalar ve PTT şubelerine de yaptırabilir. Kurumca, gelir/aylık alma şartlarının devam edip etmediğinin tespiti amacı ile gerekli görülen hallerde, kendi mevzuatlarına göre kayıt veya tescil yapan ilgili kurum, kuruluş, birlik ve odalar ile vergi dairelerinden usulüne göre düzenlenmiş belge istenebilir, Kurum ödemeler Kütüğü ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü"nün nüfus kütükleri her ay 15 günü geçmemek üzere belirli periyotlarla karşılaştırılarak, cinsiyet değişikliği, ölüm ve evlenme nedeniyle gelir ve aylık alma hakkını yitirdiği tespit edilen sigortalı ve hak sahiplerinin gelir/aylık ödemeleri durdurulur" hükümlerini amirdir.
    5510 sayılı Kanun"un 96. maddesine göre; "kurumca işverenlere, sigortalılara, isteğe bağlı sigortalılara gelir veya aylık almakta olanlara ve bunların hak sahiplerine, genel sağlık sigortalılarına ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere, fazla veya yersiz olarak yapıldığı tespit edilen bu Kanun kapsamındaki her türlü ödemeler; kasıtlı veya kusurlu davranışlarından doğmuşsa, hatalı işlemin tespit tarihinden geriye doğru en fazla on yıllık sürede yapılan ödemeler, bu ödemelerin yapıldığı tarihlerden, kurumun hatalı işlemlerinden kaynaklanmışsa, hatalı işlemin tespit tarihinden geriye doğru en fazla beş yıllık sürede yapılan ödemeler toplamı, ilgiliye tebliğ edildiği tarihten itibaren yirmidört ay içinde yapılacak ödemelerde faizsiz, yirmidört aylık sürenin dolduğu tarihten sonra yapılacak ödemelerde ise bu sürenin sonundan itibaren hesaplanacak olan kanuni faizi ile birlikte, ilgililerin Kurumdan alacağı varsa bu alacaklarından mahsup edilir, alacakları yoksa genel hükümlere göre geri alınır" hükmü gözetilerek,
    Sanığın, kız çocuğu ölüm aylığı almakta iken 01.01.2008 tarihi itibariyle 5 ay süreyle isteğe bağlı sigortalılığından dolayı yaşlılık maaşı aldığını katılan kuruma bildirmeyip ölüm aylığı almaya devam ederek haksız menfaat temin ettiğinin iddia edildiği somut olayda; sanığın bu durumunun, katılan kurum tarafından yapılacak basit bir araştırma ile kolaylıkla tespit edilebileceği, dolandırıcılık suçunun kurucu unsuru olan hilenin sergileniş açısından katılan kurum görevlilerinin inceleme ve denetleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte sanığın herhangi bir eyleminin bulunmadığı ve atılı suçun oluşmayacağı dikkate alındığında; iddia edilen nitelikli dolandırıcılık suçunun kurucu unsurlarının oluşmadığının anlaşılması karşısında; sanığın atılı suçtan beraatine dair kabulde bir isabetsizlik görülmemiş tebliğnamedeki bozma isteyen düşünce benimsenmemiştir.

    Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, katılan vekilinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, 06.04.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





























    Karşılaştıran
    M.K.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi