Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/11738
Karar No: 2015/709
Karar Tarihi: 27.01.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/11738 Esas 2015/709 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, iş sözleşmesini eğitim süresi boyunca ödenmeyen ücretler, uygun iş verilmemesi, yıllık izinlerin kullanılmaması gibi nedenlerle haklı sebeple feshettiğini iddia etmiş, mahkeme de kıdem tazminatı talebini kabul etmiş ancak fazla mesai alacağı bulunmadığı ve yıllık izinlerin kullanımı işverenin yönetim hakkı kapsamında olduğu gerekçesiyle diğer talepleri reddetmiştir. Daire, davacının haklı fesih sebebi oluşturacak yıllık izinlerin eksik kullandırılmaması gerekçesiyle kıdem tazminatı talebinin reddedilmesi gerektiği sonucuna varmıştır. İş Kanunu'nun 24/II maddesi, iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedilebileceği durumları düzenlemiştir.
7. Hukuk Dairesi         2014/11738 E.  ,  2015/709 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Bursa 4. İş Mahkemesi
    Tarihi : 14/05/2014
    Numarası : 2011/757-2014/325

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan
    temyiz itirazlarının reddine,
    2-Taraflar arasında, iş akdinin feshi konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Genel olarak iş sözleşmesini fesih hakkı, karşı tarafa yöneltilmesi gereken tek taraflı bir irade beyanı ile iş sözleşmesini derhal veya belirli bir sürenin geçmesiyle ortadan kaldırabilme yetkisi veren, bozucu yenilik doğuran bir haktır. İşçinin haklı nedenle iş sözleşmesini derhal feshi 4857 sayılı İş Kanununun 24"üncü maddesinde düzenlenmiştir.
    Somut olayda davacı, kaynak mühendisliği eğitimi süresi boyunca her ay iki hafta sonu cumartesi ve pazar günleri Ankara ilinde sadece yemek, yol ve konaklama masraflarının karşılandığını, mesai karşılığı ücret ödenmediğini, İş Kanununa göre eğitimde geçen sürelerin iş süresinden sayıldığını, hafta tatilinde geçen süreler için başka bir gün izin de kullandırılmadığını, branş ve eğitimi karşılığı uygun iş verilmediğini, mesleki olarak köreltildiğini, yıllık izinlerinin kullandırılmadığını, fazla çalışma ücreti alacaklarının ödenmediğini, bu nedenlerle iş akdini İş Kanunu"nun 24/II maddesi gereği haklı sebeple feshettiğini  iddia etmiştir. Davalı, davacının ödenmeyen alacağı olmadığını, eğitim sırasında pozisyonuna uygun şekilde proje sorumlusu ve kaynak mühendisi olarak görevlendirildiğini savunmuştur.
    Mahkemece davacının yıllık izin alacağının bulunduğu bilirkişi raporu ile de sabit olduğundan, davacının iş akdini fesihte haklı olduğu kanaati ile davacının kıdem tazminatı talebinin kabulüne karar verilmiştir. Yapılan yargılama sonunda davacının
    fazla mesai alacağının bulunmadığı ve davacının davalı tarafından eğitimine uygun bir işte görevlendirildiği anlaşılmaktadır. Davacının kullanılmamış yıllık izinleri bulunmakta ise de yıllık izinlerin hangi tarihlerde kullandırılacağı işverenin yönetim hakkı kapsamında olup davacının 3 tam yılı aşkın kıdemi bulunup kullanılmamış 19 günlük yıllık izin süresi bulunmakta ise de davacı, davalı işverenden yıllık izinlerini kullanmak istediğini talep ettiği halde davalı işverence ısrarla reddedildiğini de ispat edemediğinden davacının hak ettiği yıllık izinlerin eksik kullandırılması haklı fesih sebebi oluşturmamaktadır. Kıdem tazminatı isteğinin reddine karar vermek gerekirken kabulüne karar verilmiş olması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 27.01.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi