Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/3597
Karar No: 2012/4477
Karar Tarihi: 26.03.2012

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2012/3597 Esas 2012/4477 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu mahkeme kararı, bir ipotek şerhinin kaldırılması istemine ilişkindir ve davalıların savunma yapmadığı belirtilmektedir. Mahkeme, ipoteğin gerçekleşen bir alacağın teminatı olarak tesis edildiği ve teminatın üst sınırının 50.000 TL olduğu tespitinde bulunmuştur. Ancak, ipoteğin sebep olduğu borçların varlığına dair iddialar incelenmemiş ve gereken araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle, davalı şirketin ticari defter ve kayıtları üzerinde bir mali müşavir bilirkişiye inceleme yaptırılması ve alacağın ödenip ödenmediğinin ayrıntılı ve gerekçeli şekilde incelenmesi gerektiği belirtilmiştir. Kararda, rehin sözleşmesinin Türk Medeni Kanunu'nun 856. maddesi gereğince tapu siciline tescil edilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Ayrıca, ipoteğin fekkedilmesinin (kaldırılmasının) dava yoluyla istenebileceği belirtilmiştir.
(Kapatılan)14. Hukuk Dairesi         2012/3597 E.  ,  2012/4477 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 26.07.2010 gününde verilen dilekçe ile ipoteğin terkini istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 24.10.2011 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Dava, ipotek şerhinin kaldırılması istemine ilişkindir.Davalılar, savunmada bulunmamıştır. Mahkemece, davalı şirket ile davacının murisi ... arasında akaryakıt alım satımına ilişkin sözleşmeler bulunduğundan bahisle dava reddedilmiştir. Hükmü, davacı temyiz etmiştir.
    İpotek kişisel bir alacağın teminat altına alınması amacını güden ve bir taşınmaz değerinden alacaklının alacağını elde etmesini sağlayan sınırlı bir ayni haktır. İpotek tesisi için rehin edilecek taşınmaz maliki ile alacaklı arasındaki anlaşmanın (rehin sözleşmesi) bulunması ve rehin sözleşmesinin Türk Medeni Kanununun 856. maddesi gereğince tapu siciline tescil edilmesi gerekir.Alacak sona erdiği halde alacaklı, terkin taahhüdünü iradesiyle yerine getirmezse, taşınmaz maliki ipoteğin fekkini (kaldırılmasını) dava yolu ile isteyebilir.
    Somut olayda; incelenen ve ipotek aktinin çerçevesini tayin eden resmi akit tablosu içeriğinden ipoteğin gerçekleşen bir alacağın teminatı olarak tesis edildiği görülmektedir. Bu haliyle ipotek bir teminat ipoteğidir. Teminatın üst sınırı ise, 50.000,00 TL’dir. Taşınmaz, bu miktar kadar alacaklının alacağının teminatını teşkil ettiğinden ve davacı tarafından ipotek sebebiyle borçlu olunmadığı ileri sürüldüğünden bu savunmanın incelenmesi gerekir.
    Bütün bu açıklamaların sonucu doğrultusunda mahkemece, ipotek 50.000,00 TL için ve ...’nin davalılardan şirketten alacağı akaryakıt bedelinin teminatı olarak kurulduğundan, davalı şirketin ticari defter ve kayıtları üzerinde mali müşavir bilirkişiye inceleme yaptırılmalı, ipotek sebebiyle şirketin dolayısıyla ipoteği temlik alan diğer davalının akaryakıt bedelinden bir alacağı olup olmadığı, alacak çıksa da bunun ödenip ödenmediği ayrıntılı ve gerekçeli şekilde incelettirilmeli, istem bunun sonucuna göre karara bağlanmalıdır.
    Değinilen yönler gözetilmeden eksik inceleme ve araştırmayla hüküm kurulması doğru görülmediğinden kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde iadesine, 26.03.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi