Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/1704
Karar No: 2017/3281
Karar Tarihi: 04.10.2017

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2016/1704 Esas 2017/3281 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanmaktadır ve davacı işsahibinin ödediği SSK primlerinin yükleniciden tahsili için yapılan ilâmsız icra takibine itirazın iptâli ve takibin devamı istemiyle ilgilidir. Mahkeme, davalının kabul edilen asıl alacak miktarı üzerinden icra inkâr tazminatıyla sorumlu tutulmasına karar vermiştir. Ancak, mahkemenin eksik inceleme ve yanlış değerlendirme yaparak karar verdiği belirtilerek kararın bozulması gerektiği hükmedilmiştir.
Söz konusu dava, eser sözleşmesinden kaynaklanmaktadır ve taraflar arasındaki sözleşmelerde yüklenicinin SSK primleriyle ilgili sorumluluğu belirlenmiştir. Mahkeme, davalı yüklenicinin her iki sözleşmenin konusu olan işleri ne zaman yaptığını ve SSK primlerinde ödeme yapılmadığını tespit etmek üzere tarafların beyanını alarak delilleri toplamalı ve konuyla ilgili SGK Müdürlüğü'ne sorular sormalıdır. Ayrıca, SGK primleriyle ilgili dosya kapsamı, deliller ve makbuzlar dikkate alınarak verilecek rapor doğrultusunda alacak tespiti yapılması gerekmektedir.
Kararda geçen kanun maddeleri: SSK Kanunu Madde 4, Madde 5, Madde 7, Madde 27, Madde 28, Madde 29, Madde 30, Madde 34.
15. Hukuk Dairesi         2016/1704 E.  ,  2017/3281 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
    - K A R A R -
    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanmakta olup taraflar arasında imzalanan sözleşmeler uyarınca davalı yükleniciye ait olduğu halde davacı işsahibince ödenen SSK primlerinin yükleniciden tahsili için yapılan ilâmsız icra takibine itirazın iptâli ve takibin devamı istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne ve davalının kabul edilen asıl alacak miktarı üzerinden icra inkâr tazminatıyla sorumlu tutulmasına dair verilen karar, davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    Davacı işsahibi, davalı yüklenicidir. Taraflar arasında imzalanan 28.04.2004 tarihli sözleşme ile davalı yüklenici, davacı işsahibinin yaptırdığı 8.220 ada 3 parsel de bulunan A ve B blok inşaatlarının tamamlanmasını, yine taraflarca imzalanan 10.12.2004 tarihli sözleşme ile de 8.220 ada 3 parsel A ve B blok inşaatlarında sözleşmede belirtilen işlerin tamamlanmasını üstlenmiştir. Her iki sözleşmenin 9. maddesinde yüklenici firmanın sözleşmenin yapıldığı tarihten itibaren 15 gün içinde işyerini Çalışma Müdürlüğü ve SSK"ya ihbar edeceği, SSK ile ilgili tüm giderler ve muhtemel iş kazaları giderlerinin yüklenici firmaya ait olduğu, bu konuda kooperatifin hiçbir sorumluluğunun bulunmadığı kararlaştırılmıştır.
    Söz konusu sözleşmelerin imzalandığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde yüklenici Çalışma Müdürlüğü ve SGK"ya işyeri kaydını yaptırmak zorunda olduğundan bu şekilde sözleşme konusu işlerin yapılmaya başladığı ve kaydının yapıldığı ya da yapılması gerektiği tarihten sözleşmeler konusu işlerin tamamlandığı ya da sözleşmelerin herhangi bir şekilde sona erdirildiği tarihe kadar SSK ile ilgili tüm giderlerden yüklenici sorumlu olacağından davacı iş sahibi bu dönemler arasında yükleniciye ait ve sorumluluğunda olduğu halde ödemediği ve kendisinin ödemek zorunda kaldığı SGK prim ve alacaklarını varsa gecikme zamlarıyla birlikte davalı yükleniciden tahsilini talep edebilir. Dosya kapsamında davalı yüklenicinin sözleşmeler uyarınca hangi tarihler arasında davacının inşaatlarında iş yaptığı, davalı yüklenicinin iş yaptığı dönemle ilgili olarak SGK"ya prim ya da gecikme zammı borcu bulunup bulunmadığı, varsa
    ödenip ödenmediği ve kimin tarafından ödendiği araştırılmamış, davacının sunduğu ödemelere ilişkin makbuzların davalı şirketle ilgili bulunmadığına yönelik itiraz bulunmasına rağmen bu husus da değerlendilmemiştir. Ayrıca hükme esas alınan raporu düzenleyen bilirkişi avukat olup ihtilaf konusunda uzman olmadığı ortadadır.
    Bu durumda mahkemece öncelikle davalı yüklenicinin her iki sözleşmenin konusu olan işlerin yapımına hangi tarihte başlayıp hangi tarihte bitirdiği konusunda tarafların beyanı alınıp gerekirse bununla ilgili deliller de toplanarak çalışma süreleri tespit edildikten, davalı yüklenicinin davacı iş yeriyle ilgili SSK"da bulunan sicil dosyasına göre çalıştığı dönemle ilgili ödenmemiş SGK prim ve gecikme zammı olup olmadığı, miktarı, kim tarafından ödendiğinin dava dışı ilgili SGK Müdürlüğü"nden sorulup, saptandıktan sonra yeniden seçilecek SGK ve primler konusunda uzman bilirkişiden dosya kapsamı, toplanan ve toplanacak delil ve belgeler ve davacının itiraz ettiği ödemelere ilişkin makbuzları da dikkate alarak sözleşmelerin 9. maddesi gereğince davalı yüklenici sorumluluğunda olup davacı tarafından ödenen SGK primi ve gecikme zammı alacağı bulunup bulunmadığı ve miktarı konusunda gerekçeli ve Yargıtay denetimine elverişli rapor alınıp değerlendirilirek sonucuna uygun bir karar verilmesi, bu halde alacağın varlığı ile miktarının tespiti yargılamayı gerektirip alacak likid olmadığından koşulları oluşmayan icra inkâr tazminatı talebinin reddine karar verilmesi yerine eksik inceleme ve yanlış değerlendirme ile davanın kısmen kabulü ve davalının icra inkâr tazminatıyla sorumlu tutulması doğru olmamış, kararın bozulması uygun görülmüştür.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün davalı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 04.10.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi