Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/698
Karar No: 2013/10009
Karar Tarihi: 25.03.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/698 Esas 2013/10009 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2011/698 E.  ,  2013/10009 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti, yıllık izin ücreti ile vergi iadesi alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalıya ait işyerinde kalıp ustası olarak Nisan 2007-05.01.2009 tarihleri arasında, yıllık izin kullanmaksızın, dini bayramların ilk iki günü dışında kalan genel tatil günleri dahil sürekli 08.00-17.00 saatleri arasında fazla mesai yapmak suretiyle çalışmakta iken iş akdinin davalı şirket tarafından feshedildiğini, belirtilen çalışma saatleri arasında 1 saat yemek molası, 10"ar dakikadan iki kez çay molası kullandıklarını, çalışmaları aynı işyerinde ve aşnı işveren yanında geçtiği halde değişik sicil numaralı işyerlerinde gösterildiğini, bu işyerlerinin de aynı işveren şirkete ait olduğunu, son günlük net ücretinin 60 TL olduğunu iddia ederek, kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla mesai ücreti, vergi iadesi ve yıllık izin ücreti alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, işyerinde İş kanunu hükümlerinin aynen uygulandığını, hafta ve genel tatillerde çalışamadığını, inşaatlarını taşeron vasıtasıyla yaptırdığını, davacıyı taşeron ..."un çalıştırdığını, tüm işçilik alacaklarından taşeronun sorumlu olduğunu, işten çıkarılmasının söz konusu olmadığını, inşaat işlerinde kaba inşaatı sıvacı, duvarcı gibi değişik işlerin takip ettiğini, davacının kalıpçı olması nedeniyle kalıp işi bittikten sonra yapacağı başka iş kalmadığını, yapılan inşaatların da bittiğini, ayrıca davanın taşerona ihbarı gerektiğini, davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının davalı işyerinde işçi olarak çalışmakta iken iş akdinin davalı işveren tarafından haklı bir sebebe dayanmaksızın ve ihbar öneli de tanınmaksızın feshedildiği, davacının fazla mesai yaptığı gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı vekili yasal süresi içinde temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasındaki uyuşmazlık, fazla çalışma ücretlerinin hesabı noktasında toplanmaktadır.
    Somut olayda, davacı ile aynı iş yerinde çalışan ve aynı işi yapan işçilerin İzmir Mahkemelerine 15 adet dava açtıkları ve emsal nitelikteki bu dosyalarda davacı ile benzer işi yapan davacıların bir kısmının fazla mesai açısından davasının kabulüne, bir kısmının ise reddine karar verildiği görülmüştür. Aynı bölgede çalıştığı anlaşılan işçilerin haftalık fazla çalışma saatleri de farklı farklı hesaplanmıştır. Davacı tanıkları tekrar dinlenerek ara dinlenme saatleri tereddüte yer vermeyecek şekilde tespit edilmeli,1 saat yemek molası haricinde çay molası verilip verilmediği açıklığa kavuşturulmalıdır. Uygulamada birliğin sağlanması açısından HGK. 2011 /9-506 E. 2011/589 K. Nolu ilamında da belirtildiği üzere emsal nitelikteki dosyalar getirtilip, o dosyalardaki tanık beyanları ve bilirkişi raporları kısaca tüm deliller birlikte değerlendirilerek, çelişkinin giderilmesi ve sonucuna göre fazla mesai alacağı yönünden bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi isabetsizdir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 25.03.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi