Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/9533
Karar No: 2010/2594
Karar Tarihi: 10.3.2010

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/9533 Esas 2010/2594 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, bir paydaşlığın giderilmesi davasıyla ilgili olarak verilen bir kararı incelemiştir. Davacı, davalılardan birinin paydaş olduğu bir taşınmaz üzerindeki ortaklığın giderilmesini ve satış parasının borçlu paydaşa düşen kısmının icra dosyasına aktarılmasını talep etmiştir. Mahkeme, satış bedelinin paydaşların tapu kayıtları ve mirasçılık belgesindeki payları oranında paylaştırılmasına karar vermiş, ancak borçlu paydaşın payına düşecek paranın icra dosyasına gönderilmesine hükmetmiştir. Bu yanlışlığın düzeltilmesi için yeniden yargılama yapılmamış, hüküm fıkrasına bir ibare eklenerek hükmün düzeltilmiş şekliyle onanmıştır. Kanun maddeleri: HUMK 438/7.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2009/9533 E.  ,  2010/2594 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davalılardan ... vasisi ... tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Uyuşmazlık, borçlu ortağın alacaklısı tarafından açılan bir adet taşınmazın ortaklığının giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece, satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmesi üzerine hüküm, davalı ve davalı ... vasisi ... tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosya kapsamına, toplanan delillere, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verilmiş olmasına, takdirde de bir usulsüzlük bulunmamasına göre temyiz eden davalı ...’ın aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Davalı ...’ın satış bedelinin dağıtılmasına ilişkin temyiz itirazlarına gelince;
    Paydaşlığın(ortaklığın) giderilmesi davaları paylı ve elbirliği mülkiyeti hükümlerine tabi mallarda paydaşlar veya ortaklar arasındaki hukuki ilişkiyi sona erdiren, birlikte mülkiyetten ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan iki taraflı, taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
    Mahkemece paydaşlığın (ortaklığın) satış suretiyle giderilmesine karar verilmesi halinde satışın nasıl yapılacağının ve satış bedelinin ne şekilde dağıtılacağının karar yerinde gösterilmesi gerekir. Satış bedelinin, satışına karar verilen taşınmaz paylı mülkiyet hükümlerine tabi ise paydaşların tapudaki payları oranında, elbirliği halinde mülkiyet hükümlerine tabi olması halinde mirasçılık belgesindeki payları oranında hem paylı, hem de elbirliği mülkiyet halinin bir arada bulunması halinde ise tapudaki ve mirasçılık belgesindeki paylar nazara alınarak dağıtılmasına karar verilmesi gerekir.
    Olayımıza gelince; Davacı vekili, dava dilekçesinde, davalı- borçlu ...’ın diğer davalılarla birlikte elbirliği halinde malik olduğu 668 parsel sayılı taşınmaz üzerindeki ortaklığın giderilmesini, satış parasından borçluya isabet edecek kısmın icra dosyasına aktarılmasını talep etmiştir. Mahkemece, satış bedelinin taraflara tapu kayıtları ve mirasçılık belgesindeki payları oranında paylaştırılmasına karar vermekle yetinmek gerekirken yazılı şekilde infazı etkileyecek biçimde davalı-borçlu ... payına düşecek paranın icra dosyasına gönderilmesine karar verilmesi doğru doğru değil ise de bu yanlışlığın düzeltilmesi için yeniden yargılama yapılmasında yarar görülmediğinden hüküm fıkrasının 2.bendinin “ilamındaki” ibaresinden sonra gelmek üzere “ payları oranında davalılara ödenmesine” ibaresinin eklenerek takip eden satırların hükümden çıkarılmak suretiyle hükmün düzeltilmiş bu şekli ile HUMK 438/7. maddesi gereğince ONANMASINA ve taşınmaz malın satış bedelinden payına düşecek paranın %09.9 oranında hesaplanacak onama harcından peşin alınan 15.60.-TL’nın mahsubu ile bakiyesinin temyiz edenden alınmasına, 10.3.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi