Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2007/20205
Karar No: 2008/630

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2007/20205 Esas 2008/630 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2007/20205 E.  ,  2008/630 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ :Boşanma

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hükmün temyizen mürafaa icrası suretiyle tetkiki istenilmekle duruşma için tayin olunan bugün * taraflar tebligata rağmen gelmedi. İşin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    4722 sayılı kanunun 1.maddesi hükmü de dikkate alındığında olaya 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi hükümlerinin uygulanması gerekir.
    Dosyadaki yazılara, bozmaya uygun işlem ve araştırma yapılmış olmasına, delillerin takdirinde bir yanlışlık bulunmamasına ve özellikle temyize konu davanın yargılaması sırasında tarafların, yabancı mahkemece verilen boşanmalarına ilişkin ilamın tenfizine karar verilmesine ve bu kararın kesinleşmesi ile davacının boşanma davasının konusuz kalmasına, yargılamanın davalının boşanmanın eki nitelğindeki talepleri yönünden yürümesine, davacının hükümden sonraki davadan feragat beyanının, kendi talebinin konusuz kalması nedeniyle ve davalının talepleri yönünden ise sonuç doğurmayacağının anlaşılmasına, davacı vekilinin vekaletten çekildiğinin davalı tarafa tebliğ edilmemiş bulunmasına (HUMK. md. 68) göre yerinde görülmeyen bütün temyiz istemlerinin reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA ve aşağıda yazılı onama harcının temyiz edene yükletilmesine, peşin alınan harcın mahsubuna, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi. 29.01.2008
    KARŞI OY YAZISI

    Davacı vekili, karar verildikten sonra tebliğden önce 4.4.2007 tarihli dilekçesinde boşanma davasından feragat etmiştir. Bu hususta yetkisi mevcuttur. Davadan feragat, kati bir hükmün hukuki neticelerini doğurur. (HUMK.m.95/1)Bu niteliğiyle, ayrıca hakimin hükmüne hacet bırakmadan davayı sona erdirir ve dava, derdestlik niteliğini kaybeder. Çünkü feragatla dava ortadan kalkmıştır. Davalının, harcı verilerek usulüne uygun açılmış bir davası veya karşı davası bulunmamaktadır. O halde, feragatla ortadan kalkmış olan ve derdestlik niteliğini yitiren bir davanın, davalının boşanmanın eki niteliğindeki talepleri yönünden yürüyeceği kabul olunamaz. Bu nedenle, davanın feragat sebebiyle reddine karar verilmek üzere, hükmün bozulması gerektiği düşüncesiyle sayın çoğunluğun aksi yönde oluşan görüşüne iştirak etmiyorum.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi