Esas No: 2016/2789
Karar No: 2021/2476
Karar Tarihi: 24.05.2021
Danıştay 10. Daire 2016/2789 Esas 2021/2476 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2016/2789
Karar No : 2021/2476
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
İSTEMİN_KONUSU : ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı emrinde Uzman Jandarma Çavuş olarak görev yapmakta olan davacının, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ilgili hükümleri gereğince 2015 yılı için uzlaştırmacı olarak görevlendirilmesi yolundaki başvurusunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; davacının başvurusunun reddine gerekçe olarak gösterilen cezaya ilişkin olarak yapılan değerlendirmede Askeri Ceza Kanununda düzenlenen, askeri hizmete mahsus eşyayı kaybetmek suçundan dolayı adli para cezasıyla cezalandırılan davacının, cezalandırılmasına konu fiili bilerek ve isteyerek gerçekleştirdiğinden bahsedilemeyeceğinden, bu suçun taksirli suçlar kapsamında değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmış olması karşısında başvurusunun, Türk Ceza Kanunu'nda sayılan suçlardan olmayan ve adli sicil kayıtlarına da geçirilmeyen bu ceza nedeniyle reddi yolundaki dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davalı idare tarafından; davacının başvurusunun taksirli olmayan ve kasten işlenebilen suç olması nedeniyle askeri ceza mahkemesinde yargılanarak aldığı ve kesinleyen mahkumiyeti nedeniyle reddedildiği, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davacı tarafından temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1.Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,
2. ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 24/05/2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.