Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/28217
Karar No: 2019/319
Karar Tarihi: 08.01.2019

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/28217 Esas 2019/319 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işverenle çalışan davacı arasında alacak davası açılmıştır. Davacı ücret alacakları, kıdem tazminatı, ilave tediye ücreti, fark ücret alacağı, yıllık izin ücreti, döner sermaye payı alacağı ve genel tatil ücreti alacaklarının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir. Davalı işveren ise alacakların zamanaşımına uğradığını savunarak davanın reddedilmesini talep etmiştir. Mahkeme davayı kısmen kabul etmiş, karar temyiz edilmiştir. Yargıtay, davacının ücret alacağının varlığının tespit edilmesi halinde kıdem tazminatı talebinin kabul edilmesi gerektiğine karar vermiştir. Kararda vurgulanan kanun maddeleri ise İş Kanunu'nun 37. maddesi ve Kamu İhale Kanunu'dur.
9. Hukuk Dairesi         2015/28217 E.  ,  2019/319 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    YARGITAY KARARI
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili; müvekkilinin, davalıya ait işyerinde 15.03.2008-01.07.2014 tarihleri arasında şoför olarak çalıştığını, son aylık maaşının yaklaşık 1.000 Tl olduğunu, kadrolu işçilere ödenen meblağların taşeronlar üzerinden çalıştırılan davacıya ödenmediğini, fazla çalışma yapmasına ve genel tatillerde çalışmasına karşın ücretlerinin ödenmediğini, iş sözleşmesini haklı nedenlerle feshettiğini ve davalıların taşeronlarla arasında muvazaalı bir hukuki ilişki bulunduğunu ileri sürerek; kıdem tazminatı, ilave tediye ücreti, fark ücret alacağı, yıllık izin ücreti, döner sermaye payı alacağı, ücret alacağı ve genel tatil ücreti alacaklarının tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    B) Davalı Vekilinin Cevabının Özeti:
    Davalı vekili; alacakların zamanaşımına uğradığını, Kamu İhale Kanunu kapsamında hizmet satın alındığını ve davacının herhangi bir alacağı bulunmadığını savunarak; davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Karar süresinde taraflarca temyiz edilmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara, delillerin taktirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    2- Davacının ücret alacağı bulunup bulunmadığı ve iş sözleşmesini haklı nedenle feshedip etmediği hususları taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
    4857 sayılı İş Kanununun 37 nci maddesine göre, işçiye ücretin elden ya da banka kanalıyla ödenmesi durumunda, ücret hesabını gösteren imzalı ve işyerinin özel işaretini taşıyan “ücret hesap pusulası” verilmesi zorunludur.
    Uygulamada çoğunlukla “ücret bordrosu” adı altında belgeler düzenlenmekte ve periyodik ödemelerde işçinin imzası alınmaktadır. Banka aracılığı ile yapılan ödemelerde banka kayıtları da ödemeyi gösteren belge niteliğindedir.
    Ücretin ödendiğinin ispatı işverene aittir. Bu konuda işçinin imzasını taşıyan bir ödeme belgesi yeterli ise de, para borcu olan ücretin ödendiğinin tanıkla ispatı mümkün değildir.
    Somut uyuşmazlıkta; davacı ödenmemiş ücret alacakları olduğunu ileri sürmüştür. Mahkemece, davacı tarafından talebin hangi aya ilişkin olduğu açıklanıp somutlaştırılmadığı gerekçesi ile alacağın reddine karar verilmiştir.
    Davacı vekili, bilirkişi raporuna itiraz dilekçesinde; müvekkilinin, işe giriş tarihinden itibaren maaşlarının eksik ödendiğini ve son 1 yıllık maaşının da halen ödenmediğini ileri sürdüğü anlaşılmıştır.
    Davacı vekilinin bu beyanı doğrultusunda gerekli araştırma yapılmalı, davalı ve davacının çalıştığı alt işverenlerden, ödemeye dair varsa belgelerini sunması istenmeli ve davacının talebi doğrultusunda ücret alacağı bulunup bulunmadığı net bir biçimde saptanmalıdır.
    Her ne kadar, davacının işten ayrılış kodunun "kod 22" olarak bildirilmesi nedeni ile davalının feshin haklı nedene dayandığını ispatlayamadığı gerekçesi ile kıdem tazminatına hükmedilmiş ise de, davacının iş sözleşmesini işçilik alacaklarının ödenmemesi nedeni ile haklı olarak feshettiğini ileri sürdüğü dikkate alındığında, yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda yapılacak araştırma sonucunda, davacının ücret alacağının varlığının tespiti halinde kıdem tazminatı şimdiki gibi hüküm altına alınmalı, aksi halde kıdem tazminatı talebinin de reddine karar verilmelidir.
    Eksik araştırma ve yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde sonuca gidilmesi bozmayı gerektirmiştir.
    F)SONUÇ
    Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 08.01.2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi