Esas No: 2000/3301
Karar No: 2002/3861
Karar Tarihi: 15.10.2002
Danıştay 10. Daire 2000/3301 Esas 2002/3861 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davacı, işlettiği otelin Kimlik Bildirme Kanunu'na uyulmadığı ve ülkeye fuhuş yapmak için gelen kadınları barındırdığı gerekçesiyle (60) gün süreyle kapatılmasına ilişkin işlemin iptali için dava açmıştır. İdare Mahkemesi davayı reddetmiştir. Davacı, kararın temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir. Danıştay Onuncu Dairesi, otelde fuhuş yapıldığı iddiasının kati delillerle ortaya konulamadığı ve Kimlik Bildirme Kanunu'na göre karakola yapılması gereken bildirim de yapılmış olduğundan tesis edilen işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle İdare Mahkemesi kararının bozulmasına karar vermiştir.
2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nun 8/C maddesi, polisçe kati delil elde edilmesi halinde ve mahallin en büyük mülki amirinin emriyle mevcut hükümlere aykırı davranışları görülen genelevler, birleşme yerleri ve fuhuş yapılan evler ve yerlerin polis tarafından kapatılacağı ve/veya faaliyetlerinin men edileceğini öngörmektedir.
2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nun 8. maddesi ise kapatma veya faaliyetten men yoluna başvurulabil
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2000/3301
Karar No : 2002/3861
Temyiz Eden (Davacı) : …
Vekili : …
Karşı Taraf (Davalı) : …
İstemin Özeti : Dava, davacının işletmekte olduğu otelin Kimlik Bildirme Kanunu hükümlerine uyulmadığı, ülkeye fuhuş yapmak için gelen kadınları barındırdığı gerekçesiyle (60) gün süreyle kapatılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
... İdare Mahkemesi … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla davayı reddetmiştir.
Davacı, anılan mahkeme kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
Savunmanın Özeti : Savunma verilmemiştir.
D.Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi :. Davacının işletmekte olduğu otelde fuhuş yapıldığı iddiası somut delillerle kanıtlanamadığı gibi Kimlik Bildirme Kanununa göre de form verildiğinden temyize konu mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Onuncu Dairesince gereği düşünüldü:
Dava, davacının işletmekte olduğu otelin Kimlik Bildirme Kanunu hükümlerine uyulmadığı, ülkeye fuhuş yapmak için gelen kadınları barındırdığı gerekçesiyle (60) gün süreyle kapatılmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
... İdare Mahkemesi yapılan denetimde otelde yabancı uyruklu kadınların kaldığı, bu kişilerin 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri uyarınca kimlik beyanlarının bulunmadığı, yabancı uyruklu kadınların otelde fuhuş yaptıklarının doktor raporu, tanık ifadeleri ve bizzat kendi beyanları ile sabit olduğu gerekçesiyle davayı reddetmiştir.
Davacı anılan mahkeme kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir.
2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nun 8/C maddesinde polisçe kati delil elde edilmesi halinde ve mahallin en büyük mülki amirinin emriyle mevcut hükümlere aykırı davranışları görülen genelevler, birleşme yerleri ve fuhuş yapılan evler ve yerlerin polis tarafından kapatılacağı ve/veya faaliyetlerinin men edileceği öngörülmüştür.
Dava ve temyiz dosyalarının birlikte incelenmesinden; davacının işletmekte olduğu otelde 9.5.1999 tarihinde yapılan denetimde Kimlik Bildirme Kanununa göre karakola verilen formda (30) yabancı uyruklu kadının kaldığının belirtilmiş olmasına karşın denetim sırasında (12) bayanın kaldığının tespit edildiğinden bahisle dava konusu edilen işlemle 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu hükümlerine uyulmadığı, ülkeye fuhuş yapmak için gelen kadınları barındırdığı gerekçesiyle otelin (60) gün süreyle kapatılmasına karar verildiği anlaşılmaktadır.
2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanununun 8.maddesinde kapatma veya faaliyetten men yoluna başvurulabilmesi, polisçe kati delil elde edilmesi şartına bağlanmıştır.
Uyuşmazlık konusu olayda otelde fuhuş yapıldığı iddiası kati delilleriyle ortaya konulamadığı gibi Kimlik Bildirme Kanununa göre karakola yapılması gereken bildirim de yapılmış olduğundan tesis edilen işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.
Bu durumda açılan davayı reddeden idare mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle 2577 sayılı Yasanın 49.maddesine uygun bulunan temyiz isteminin kabulüne, ...İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan idare mahkemesine gönderilmesine 15.10.2002 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.