Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/2590
Karar No: 2012/3789
Karar Tarihi: 15.03.2012

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2012/2590 Esas 2012/3789 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, paylı taşınmazda yararlanma hakkına öteki paydaşın elatmasının önlenmesi için dava açmıştır. Davalı ise dava konusu taşınmazdaki davacı payını satın aldığını, zilyetliğini buna dayalı olarak sürdürdüğünü savunarak davanın reddini istemiştir. Mahkeme, davayı kabul etmiş ancak davalı temyiz etmiştir. Yargıtay, sadece davacının kullanımına engel olan parsellerde elatmanın önlenmesinin mümkün olduğunu, diğer yerlerde ise sorunun taksim veya şüyuun satış yoluyla giderilmesi davasıyla çözülebileceğini belirtmiştir. Bu doğrultuda, davacının yararlanma hakkının engellenmediği parsellerde davanın reddine karar verilmiştir. Ancak, davalının kullanımındaki parselde de paydaş olduğu için, davacının payı oranında kabul edilmesi ve ecrimisilin de buna uygun hesaplanması gerektiği belirtilmiştir. Kararda geçen kanun maddeleri: Türk Medeni Kanunu'nun 683. maddesi.
(Kapatılan)14. Hukuk Dairesi         2012/2590 E.  ,  2012/3789 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 16.04.2010 gününde verilen dilekçe ile müdahalenin men"i ve ecrimisil istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 06.12.2011 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

    K A R A R
    Dava, paylı taşınmazda oluşan yararlanma hakkına öteki paydaşın elatmasının önlenmesi istemiyle açılmıştır.
    Davalı, dava konusu taşınmazlardaki davacı payını satın aldığını, zilyetliğini buna dayalı olarak sürdürdüğünü, açılan davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, dava kabul edilmiştir.
    Hükmü, davalı temyiz etmiştir.
    Çekişme konusu taşınmazlarda davacı ve davalı paylı maliktir.
    Kuşkusuz, paylı mülkiyette taşınmazdan yararlanamayan paydaş, engel olan öteki paydaş veya paydaşların payına elatmalarının önlenmesini her zaman isteyebilir. Ancak, o paydaşın taşınmazda payına karşılık çekişmesiz olarak kullandığı bir kısım yer varsa elatmanın önlenmesi davası dinlenemez. Yerleşik Yargıtay uygulamasına ve aynı doğrultudaki bilimsel görüşlere göre payından az yer kullandığını ileri süren paydaşın sorunu elatmanın önlenmesi davasıyla değil kesin sonuç sağlayacak taksim veya şüyuun satış yoluyla giderilmesi davası açmak suretiyle çözülebilir.
    Somut olaya gelince;
    Yapılan keşif, yerel bilirkişi ve tanık sözlerinden davalının 295, 425, 426, 428 ve 293 sayılı parselleri tamamen değil kısmen kullandığı saptanmıştır. Dolayısıyla, bu parsellerde davacının yararlanma hakkına engel olma durumu söz konusu edilemeyeceğinden bu taşınmazlarla ilgili davanın reddi gerekir. Diğer taraftan, davalının 427 ve 429 sayılı parselleri hiç kullanmadığı belirlendiğinden, bu taşınmazlara davalının haksız elatması söz konusu edilemez. Bu taşınmazlarla ilgili davanın açıklanan nedenle reddi gerekir. Yine keşif, yerel bilirkişi ve tanık sözlerine göre 299 sayılı parsel tümüyle davalının kullanımındadır. Ne var ki, bu taşınmazda davalı da paydaştır. Paydaş olan davalı davacının payına da elattığından bu parselle ilgili davanın, davacının payı oranında kabulü ve ecrimisilin de buna uygun hesaplanması gerekir.
    Yapılan bu saptamalar bir yana bırakılarak ve davalının da tüm taşınmazlarda paydaş olduğu göz ardı edilerek Türk Medeni Kanununun 683.maddesini mülkiyet hakkı sahibine tanıdığı yetkileri bertaraf eder şekilde hüküm tesisi doğru olmadığından karar bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, 15.03.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi