Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/5128
Karar No: 2017/3177
Karar Tarihi: 28.09.2017

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2016/5128 Esas 2017/3177 Karar Sayılı İlamı

15. Hukuk Dairesi         2016/5128 E.  ,  2017/3177 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalılar vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
    - K A R A R -
    Taraflar arasındaki uyuşmazlık, Nitelikli Taşınmaz Satım Sözleşmesi"nden kaynaklanmakta olup davacı, satın aldığı dükkanın m2 olarak daha küçük teslim edildiği, eksik ve yanlış işçilik yapıldığından bahisle eksik ve ayıplı imalât bedelinin tahsilini talep etmiş, mahkemece ıslah da dikkate alınarak davanın kabulüne dair verilen karar, davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle taraflar arasında imzalanan satım sözleşmesinde kararlaştırılan bedelinin tamamının ödendiği sabit olup satış konusu dükkan ve bodrumun net alanlarının açık olarak belirtilmiş olması ve teslim edilen alanların eksik olması sebebi ile bunlar ile ilgili davacı alıcının zarar ve fazla ödemesinin oranlama yapılarak hesaplanmış olmasında isabetsizlik bulunmamasına göre davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2-Eser sözleşmelerinde işin eksik teslimi halinde, iş sahibi makul süre içinde eksikleri tespit ve giderimi için talepte bulunup dava açmak zorundadır. Gecikerek davanın açılması halinde iş sahibi kendi kusuru ile zararın artmasına neden olacağından, işin yapılıp teslim edildiği tarihte yürürlükte bulunan TBK"nın 104. maddesi daleletiyle 52. maddesi uyarınca artan zarardan yüklenici sorumlu tutulamaz. (Yargıtay 15. HD 2016/1617 Esas 2016/2927 Karar sayılı ve 23.05.2016 tarihli ilâmı) Davacı alıcı, satıma konu olan dükkan ve bodrumun kendisine tesliminden itibaren makul süre içerisinde tespit ve talepte bulunmak zorundadır. Gecikilerek dava açılması halinde artan zarardan satıcı sorumlu tutulamayacağından alan düşüklüğü dışındaki eksik ve kusurlu işlerin giderim bedelinin teslim tarihinden itibaren dava açılabilecek makul süredeki mahalli piyasa rayiçlerine göre hesaplanması gerekmektedir. Mahkemece aldırılan bilirkişi raporu ve ek raporlarında belirtilen şekilde hesaplama yapılmadığı anlaşılmaktadır.
    Mahkemece yapılması gereken iş; inşaat mühendisi bilirkişiden alan eksikliği dışındaki eksik ve kusurlar yönünden teslim tarihinden itibaren dava açılabilecek makul süredeki mahalli piyasa rayiçlerine göre giderim bedeli konusunda gerekçeli ve denetime elverişli ek rapor alınıp buna alan eksikliği nedeni ile hesaplanan 68.930,50 TL eklenerek sonucuna uygun karar verilmesinden ibarettir.
    Ayrıca, 6098 sayılı TBK’nın 117. maddesinin 1. bendine (mülga 818 sayılı BK 101. madde) göre sözleşme ilişkisinden kaynaklanan alacaklara temerrüt faizi yürütülebilmesi için alacağın muaccel olması yeterli olmayıp, borçlunun ihtarla temerrüde düşürülmesi gerekir. Ya da aynı maddenin II. bendi uyarınca taraflarca ödeme tarihinin kesin olarak belirlenmesi gerekir. Dosya kapsamında; davadan önce yapılan temerrüt ihtarı olmadığı ve taraflar arasında kesin vade de belirlenmediğinden kabul edilecek alacağa dava ve ıslah tarihinden faiz başlatılması gerekirken kabul edilen alacağın tamamına dava tarihinden faiz işletilmesi de usul ve yasaya aykırıdır.
    Belirtilen nedenlerle yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmadığından, kararın temyiz eden davalılar yararına bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte yazılı nedenlerle davalılar vekilinin diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca davalılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün temyiz eden davalılar yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalılara geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 28.09.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi