Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/1909
Karar No: 2020/4023
Karar Tarihi: 10.09.2020

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2019/1909 Esas 2020/4023 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, annelerinin mirasçıları olarak dava konusu taşınmazın tapu kaydının miras payları oranında iptali ile adlarına tescilini istemişlerdir. Davalıları ise anneleri ile noterde ölünceye kadar bakma sözleşmesi yaptıklarını belirterek davanın reddini savunmuşlardır. Mahkeme, temlikin muvazaalı olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak, yargıtay kararı gereği, miras bırakanın gerçek iradesinin mal kaçırmak olması halinde uygulanabilen miras muvazaası hukuksal nedenine dayalı olarak açılan davaların hukuki dayanağı olan 01.04.1974 tarih ve 1/2 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararında belirtilen hususlara uygun olarak karar verilmediğini belirterek hükmü bozmuştur. Sonuç olarak, davanın reddine karar verilmiştir. Kanun maddeleri: Miras muvazaası hakkında 01.04.1974 tarih ve 1/2 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı.
1. Hukuk Dairesi         2019/1909 E.  ,  2020/4023 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ VE TESCİL

Taraflar arasında görülen davada;
Davacılar, mirasbırakan anneleri ...’nun maliki olduğu dava konusu 107 ada 4 parsel sayılı taşınmazı mirastan mal kaçırmak amacıyla ve muvazaalı olarak davalı oğluna satış yoluyla temlik ettiğini, mirasbırakanın taşınmaz satmasını gerektirir bir neden bulunmadığını ileri sürerek dava konusu taşınmazın tapu kaydının miras payları oranında iptali ile adlarına tescilini, olmadığı taktirde tenkisini istemişlerdir.
Davalı, dava konusu taşınmazla ilgili olarak mirasbırakanla noterde ölünceye kadar bakma sözleşmesi yaptıklarını belirtip davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, temlikin muvazaalı olduğu gerekçesiyle davanın kabulü ile davacıların miras payları oranında iptal tescile dair verilen karar Dairece, “ ...Somut olayda; mirasbırakan Zuhure 17.06.2011 tarihinde davalı oğlu ... ile ölünceye kadar bakma sözleşmesi yaparak bu iradesini ortaya koymuştur. Murisin sonradan resmi akitle temliki işlemi satış şeklinde yapmış olması söz konusu iradesini değiştirmeyecektir. Öte yandan, satışa konu edilen bir malın devrinin belirli bir semen karşılığında olacağı kuşkusuzdur. Semenin, bir başka ifade ile malın bedelinin ise; mutlaka para olması şart olmayıp belirli bir hizmet veya bir emekte olabileceği kabul edilmelidir. Esasen yukarıda da değinildiği üzere muris muvazaası hukuksal nedenine dayalı olarak açılan davaların hukuki dayanağını teşkil eden 01.04.1974 tarih ve 1/2 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararında miras bırakanın gerçek iradesinin mirasçıdan mal kaçırma olması halinde uygulanabilirliğinin kabulü gerekir. Bir başka ifade ile, murisin iradesi önem taşır. Bu durumda, miras bırakan Zuhure"nin satış yoluyla yaptığı temlike ilişkin gerçek iradesinin diğer mirasçılardan mal kaçırmak olmadığı ve bakımını sağlamak amacıyla hareket ettiği sonucuna varılmaktadır. Hal böyle olunca, davanın reddine karar verilmesi gerekirken; yanılgılı değerlendirmeyle, kabulü yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.” gerekçesiyle bozulmuş; mahkemece hükmüne uyulan bozma ilamı doğrultusunda ve ivazlı temliklerde tenkis hükümlerinin de uygulanamayacağı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Karar, davacılar vekili tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla,Tetkik Hakimi ...’un raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.

-KARAR-
Hükmüne uyulan bozma kararında, gösterildiği şekilde işlem yapılarak karar verilmiştir. Davacıların yerinde bulunmayan temyiz itirazının reddiyle, usul ve yasaya ve bozma kararının gerekçelerine uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı 195.60 TL. fazla yatan bakiye harcın temyiz eden davacılara iadesine 10/09/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi