Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/10943
Karar No: 2018/387
Karar Tarihi: 22.01.2018

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2017/10943 Esas 2018/387 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Devre mülk sözleşmesinin iptali ve ödenen bedelin iadesi talepleri üzerine açılan dava, taraflar arasında düzenlenen sözleşmenin resmi şekilde düzenlenmemesi nedeniyle yetkisizlik kararı ile sonuçlandırılmıştır. Ancak devre mülk hakkının taşınmazın müşterek mülkiyet payına bağlı bir hak olduğu ve uyuşmazlığın tüketici mahkemelerinde görülmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle, tüketici davalarının tüketicinin yerleşim yerinin bağlı bulunduğu mahkemelerde de açılabileceği hükmü gereğince, davacının yerleşim yeri Ankara olduğu için, uyuşmazlığın Ankara 14. Tüketici Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması kararlaştırılmıştır.
Kanun maddeleri:
- 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri
- 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi
- 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 73/5. maddesi
20. Hukuk Dairesi         2017/10943 E.  ,  2018/387 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Devre mülk sözleşmesinin iptali, ödenen bedelin iadesi istemine ilişkin olarak açılan davada ... Asliye Hukuk ile ... Tüketici Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile dosyada son karar bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesinden sonra verilmiş ise de iki farklı bölge adliye mahkemesinin yargı çevresinde kalan mahkemelerce karşılıklı olarak yetkisizlik kararı verilmiş olması ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince bölge adliye mahkemeleri hukuk dairelerinin görevinin yargı çevresi içerisinde bulunan adlî yargı ilk derece hukuk mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek olduğundan yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, taraflar arasında düzenlenen devre mülk sözleşmesinin iptali, ödenen bedelin iadesi istemine ilişkindir.
    ...Tüketici Mahkemesince, dava ile davacı taraf öncelikle tescil talep etmiş olup, davacının vasıflandırması itibari ile iş bu davanın taşınmazın aynına ilişkin bir dava olması ve bu davalara da ancak HMK"nın 12. maddesine göre taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi tarafından bakılması gerektiği gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
    ... Asliye Hukuk Mahkemesince ise davacı ile davalı şirket arasında devre mülk sözleşmesinin imzalandığı ihtilafsızdır. Hemen belirtmek gerekirki, davacının eldeki davadaki talebi yargılama esnasında taşınmazın aynına ilişkin araştırmayı ve tartışmayı gerektirecek bir husus içermemektedir. Bu itibarla, eldeki davanın taşınmazın aynına ilişkin dava gibi değerlendirilmesi mümkün olmadığı gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiştir.
    Devre mülk hakkı Kat Mülkiyeti Kanununda düzenlenen taşınmazın müşterek mülkiyet payına bağlı bir haktır. Mevcut uyuşmazlığın tüketici mahkemelerinde görülmesi için davaya konu sözleşmenin resmi şekilde düzenlenmesi gerekli olmayıp, şekil şartına uyulup uyulmadığı hususunun Tüketici Mahkemesince tartışılarak bir karara varılması gerektiğinden, 6502 sayılı Kanun kapsamındaki uyuşmazlığın tüketici mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
    28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 73/5. maddesinde tüketici davalarının tüketicinin yerleşim yerinin bağlı bulunduğu mahkemelerde de açılabileceği hükmü düzenlenmiştir.
    Somut olayda, davacının yerleşim yeri “Ankara" olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda uyuşmazlığın, Ankara 14. Tüketici Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri ve 5235 sayılı Kanunun 36/3. maddesi gereğince Ankara 14. Tüketici Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 22/01/2018 gününde oy birliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi