Esas No: 2016/12732
Karar No: 2021/2576
Karar Tarihi: 25.05.2021
Danıştay 10. Daire 2016/12732 Esas 2021/2576 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONUNCU DAİRE
Esas No : 2016/12732
Karar No : 2021/2576
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Römorkör ve Kılavuzluk A.Ş.
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Bakanlığı
VEKİLİ : Huk. Müş. …
DAVALI YANINDA MÜDAHİLLER : 1- … Kılavuzluk ve Röm. Hiz. İnş. San. ve Tic. A.Ş.
2- … Kılavuzluk A.Ş.
VEKİLİ : Av. Dr. …
İSTEMİN_KONUSU : ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı iptal kararının Danıştay Onuncu Dairesinin 19/03/2014 tarih ve E:2011/3756, K:2014/1686 sayılı kararı ile bozulması üzerine, bozma kararına uyularak yeniden yapılan yargılama sonucunda ... İdare Mahkemesince, davanın reddi yolunda verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararın temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı şirket tarafından, İzmit Limanında kılavuzluk ve römorkaj faaliyetlerini yürütebilmesi için gerekli iznin verilmesi istemiyle yapılan 21/04/2009 tarihli başvurunun zımnen reddine ilişkin işlemin iptali istenilmektedir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesince; davalı idarece, yeni yasal düzenleme sonrasında kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usûl ve esasları gösteren yönetmelik veya benzeri bir düzenleme yapılmadığı, bir başka ifade ile kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri yönünden davalı idarece uygulanabilecek bir düzenlemenin bulunmadığı, yargı yerince idarenin düzenlemediği bir alanda, idari eylem ve işlem niteliğinde veya idarenin takdir ve değerlendirme yetkisini ortadan kaldıracak biçimde karar verilemeyeceği dikkate alındığında, İzmit Limanında kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri yürütmek amacıyla izin verilmesi istemiyle yapılan başvurunun bu aşamada reddi yolunda tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davacı tarafından, İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır. Müdahiller de temyiz isteminin reddi gerektiğini belirtmektedir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usûl ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2. Davanın reddine ilişkin ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. 2577 sayılı Kanun'un (geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 25/05/2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.