Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/14687
Karar No: 2012/3238
Karar Tarihi: 06.03.2012

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2011/14687 Esas 2012/3238 Karar Sayılı İlamı

(Kapatılan)14. Hukuk Dairesi         2011/14687 E.  ,  2012/3238 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi


    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 23.02.2010 gününde verilen dilekçe ile rödövans sözleşmesinin feshi; birleşen davalarda ise sözleşmenin yürürlükte olduğunun tespiti ve nama ifaya izin verilmesi ile tazminat istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; birleşen davadaki tazminata ilişkin davanın tefrikine; asıl dava ile birleşen diğer davada mahkemenin görevsizliğine dair verilen 31.03.2011 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı/davalı ... Ltd.Şti. vekili ve davalı/davacı şirketler vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Asıl dava, davacı 06.03.2006 başlangıç tarihli rödövans sözleşmesi uyarınca ödenmesi gereken devlet hakkının davalı şirketler tarafından ödenmediğini, durumun 28.07.2009 tarihinde ihtar ve sözleşmenin de feshedildiğini ileri sürerek işletme sahasına davalıların haksız elatmalarının önlenmesine karar verilmesini istemiştir.
    Davalılar, birleşen davalarında davacı şirketin feshini ihbar ettiği sözleşmenin yürürlükte olduğunun tespitini ve davacı şirket tarafından sahaya teknik nezaretçi ataması yapılmadığından, teknik nezaretçi atanmak üzere nama ifaya izin verilmesini ve sözleşmeye aykırılık sebebiyle tazminat tahsili istemlerinde bulunmuştur.
    Mahkemece, birleşen davadaki tazminat tahsiline yönelik davanın tefrikine, asıl ve birleşen davadaki istemler sulh hukuk mahkemesinin görevine girdiğinden mahkemenin görevsizliğine karar verilmiştir.
    Hükmü, taraflar temyiz etmiştir.
    Gerek asıl, gerekse birleştirilen davalardaki istemin dayanağı, taraflar arasında düzenlenen 06.03.2006 tarihli rödövans sözleşmesidir. Rödövans sözleşmeleri, mahiyeti itibariyle Borçlar Kanununun 270 vd maddelerinde düzenlenen hasılat kira sözleşmelerinin bir türüdür. Tarafların ticari bir şirket olduğu, rödövans işletme alanının da ticari işletmenin bir parçası halinde bulunduğu kuşkusuzdur. Türk Ticaret Kanununun 3.maddesine göre bir ticarethane veya fabrika, yahut ticari bir şekilde işletilen diğer bir müesseseyi ilgilendiren bütün muamele, fiil ve işler ticari işlerdendir. Aynı yasanın 5.maddesine göre de bir yerde ticaret mahkemesi varsa, ticari davalara bakmak ticaret mahkemesinin iş sahası içerisindedir. Dolayısıyla, gerek asıl gerekse birleştirilen davaların çözüm yeri mahkemenin saptadığı gibi sulh hukuk mahkemesi değil, ticaret mahkemesidir.
    Açıklanan bu nedenlerle mahkemece çekişmenin esasının incelenerek bir hüküm kurulması gerekirken, yazılı olduğu şekilde kısmen görevsizlik kararı verilmesi doğru olmamıştır.
    Karar, belirtilen nedenlerle bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin yatırılan harcın istek halinde iadesine, 06.03.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi