Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/30146
Karar No: 2018/1697
Karar Tarihi: 14.02.2018

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2015/30146 Esas 2018/1697 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalıların avukatı olan davacı, müvekkili olan davalıların haksız olarak kendisini azlettiği gerekçesiyle alacağı için başlattığı icra takibine yapılan itirazın iptaline karar verilmesini talep etmiştir. Mahkeme davanın reddine karar vermiş, ancak davacı tarafından temyiz edilmiştir. Kararda, avukatlık mesleğiyle ilgili kanun maddelerine değinilmiş ve avukatın müvekkili lehine hareket etmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, avukatın özen borcu ile ilgili Avukatlık Kanunu'nun 34. maddesi açıklanmıştır. Davacının haklı olarak azledildiği kabul edilmiş ve davacı sadece azil tarihi itibariyle sonuçlanan işlerden dolayı vekalet ücretine hak kazanmıştır. Mahkemece yapılan yanlış değerlendirmeler sonucu davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı bulunmuştur. Türk Borçlar Kanunu'nun 505. ve devamı maddeleri ile Avukatlık Kanunu'nun 34. ve 174. maddelerine detaylı bir şekilde değinilmiştir.
13. Hukuk Dairesi         2015/30146 E.  ,  2018/1697 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR

    Davacı, avukat olduğunu, davalıların yurt dışında yaşadığını, davalıların ... ilçesinde bir çok taşınmazı ve iş yerinin olduğunu, bu taşınmazların idaresi ve tüm hukuki meseleleri için vekil tayin edildiğini, davalıların kendisini haksız olarak azlettiğini, alacağı için başlattığı icra takibine yapılan itirazın iptaline karar verilmesini istemiştir.
    Davalılar, davacının haklı olarak azledildiğini savunarak davanın reddini dilemişlerdir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Avukatın, vekil olarak borçları Türk Borçlar Kanunu"nun 505. (Mülga Borçlar Kanunu’nun 389.) ve devamı maddelerinde düzenlenmiş olup, vekil, adı geçen Kanunu"nun 506. maddesine göre müvekkiline karşı vekaleti sadakat ve özenle ifa etmekte yükümlüdür. Vekil, sadakat borcu gereği olarak müvekkilinin yararına olacak davranışlarda bulunmak, ona zarar verecek davranışlardan kaçınmak zorunluluğundadır.
    “Özen borcu” ile ilgili Avukatlık Kanunu"nun 34. maddesinde mevcut olan, “Avukatlar, yüklendikleri görevleri, bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık ünvanının gerektirdiği saygı ve güvene yakışır bir şekilde hareket etmekle yükümlüdürler.” şeklindeki hüküm ise, avukatlık mesleğinin bir kamu hizmeti olması nedeniyle, Türk Borçlar Kanunu"nun 506. (Mülga Borçlar Kanunu"nun 390.) maddesinde düzenlenen vekilin özen borcuna göre çok daha kapsamlı ve özel bir düzenlemedir.
    Buna göre avukat, üzerine aldığı işi özenle ve müvekkili yararına yürütüp sonuçlandırmakla görevli olduğu gibi, müvekkilinin kendisi hakkındaki güveninin sarsılmasına neden olacak tutum ve davranışlardan da titizlikle kaçınmak zorundadır. Aksi halde avukatına güveni kalmayan müvekkilin avukatını azletmesi halinde azlin haklı olduğunun kabulü gerekir. Gerçekten de avukat, görevini yerine getirirken gerekli özen ve dikkati göstermemiş, sadakatle vekaleti ifa etmemiş ise, müvekkilinin vekilini azli haklıdır.
    Avukatlık Kanunu"nun, 174. maddesinde, “Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez.” hükmü mevcut olup, bu hükme göre azil işleminin haklı nedene dayandığının kanıtlanması halinde müvekkil avukata vekalet ücreti ödemekle yükümlü değildir. Dairemizin kökleşmiş içtihatlarına göre haklı azil halinde ancak azil tarihi itibariyle sonuçlanıp kesinleşen işlerden dolayı vekalet ücreti talep edilebilir. Zira vekalet ilişkisi bir bütün olup azil, taraflar arasındaki tüm dava ve takiplere sirayet edeceğinden, azlin haklı olduğunun kabul edilmesi halinde, davacının azil tarihi itibariyle sonuçlanıp kesinleşmeyen işlerden dolayı vekalet ücreti talep edebilmesi mümkün değildir. Somut olayda; mahkemece davacının haklı nedenlerle azledildiği kabul edilmiştir. Bu durumda yukarıda açıklanan ilkeler ışığında davacı sadece azil tarihi itibariyle sonuçlanıp kesinleşen işlerden dolayı vekalet ücretine hak kazanmıştır. Tanzim edilen bilirkişi raporunda azil tarihi itibariyle biten işler hesaplanmıştır. Hal böyle olunca mahkemece alınan bilirkişi raporları ve yukarıda anlatılanlar birlikte değerlendirilerek hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken yanlış değerlendirme ile ve özellikle davalıların takas mahsup talebi olmadığı halde varmış gibi değerlendirme yapılarak, davacının tahsil ettiği paraları ödemediği şeklinde nasıl varıldığı ve hesaplandığı anlaşılamayan bir gerekçeyle yazılı şekilde davanın reddine karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
    2-Bozma nedenine göre davacının sair temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına,

    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle kararın davacı yararına BOZULMASINA, 2. bentte açıklanan nedenlerle davacının sair temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/III-1 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 14/02/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi