22. Hukuk Dairesi 2015/19160 E. , 2015/23341 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacılar, delegelerin olağanüstü genel kurul taleplerinin reddine dair genel yönetim kurulunun 01.06.2012 tarih ve 164 sayılı kararının iptaline ve yönetim kuruluna işten el çektirilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
Hüküm süresi içinde davacılar avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkillerinin davalı sendika üyesi olup üst kurul delegesi olduğunu, müvekkillerinin de aralarında olduğu genel kurul delegelerinin 1/5"inden fazla sayıda delege tarafından genel kurulun olağanüstü toplantıya çağrıldığını, davalı sendika yönetim kurulu tarafından talebin reddedildiğini ancak kararın kanun ve tüzük hükümlerine aykırı olduğunu, davalı sendika genel yönetim kurulunun, kanun ve tüzüğün uygulanmasında ve üyelerin sosyal hak ve menfaatlerini koruma sorumluluğundan uzak çalıştığını, tamamen kişisel çıkarların ön plana çıktığını, yönetim kurulu üyelerinin ikiye bölündüğünü, bir kısım yönetim kurulu üyelerinin yok sayıldığını, tüzük hükümlerine aykırı olarak yönetim kurulu kararı olmaksızın genel başkan tarafından genel mali sekreterin görevine son verildiğini, yönetim tarafından hukuka aykırı işlemler yapıldığını, mevcut yönetim kurulunca toplu iş sözleşmesi uygulamasındaki sorunların çözülemeyeceği, sendika içi demokrasinin yok edildiğini ileri sürerek delegelerin olağanüstü genel kurul talebinin reddine dair genel yönetim kurulunun 01.06.2012 tarih ve 164 sayılı kararının iptali ile yönetim kuruluna işten el çektirilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, olağanüstü genel kurul talep eden delegelerin yeterli sayıya ulaşmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davacı temyiz etmiştir.
Gerekçe:
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 2/1-ğ maddesinde sendikalar “İşçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az yedi işçi veya işverenin bir araya gelerek bir işkolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluşlar” olarak tanımlanmıştır. Anayasanın 51. maddesi de aynı doğrultudadır. Aynı maddenin son fıkrasında sendikaların yönetim ve işleyişlerinin demokrasi esaslarına aykırı olamayacağı vurgulanmıştır.
Genel kurul sendikaların iradesini yansıtan nihai karar organıdır. Genel kurullar bakımından asıl olan ise olağan genel kuruldur. Olağan genel kurul, kanunda ve daha kısa bir süre belirlenmesi şartıyla tüzükte öngörülen sürelerde düzenli olarak yapılmak zorunda olunan ve yapılması için herhangi bir sebebin ortaya çıkması gerekli olmayan genel kuruldur.
Olağanüstü genel kurul ise ancak genel kurulun olağanüstü toplanmasını gerektirir nitelikte objektif ve ciddi sebeplerin bulunması halinde söz konusu olan istisnai nitelikteki genel kuruldur. Bu husus 6356 sayılı Kanun"un 12. maddesinin gerekçesinde “Uygulamada seçimi kaybeden grubun beşte bir delege imzasını toplayıp hiçbir gerekçe göstermeden olağanüstü genel kurul talebinde bulunması her zaman karşılaşılan bir durumdur. Bu nedenle üye ve delegeler tarafından yapılacak olağanüstü genel kurul isteklerinin “iyi niyet kuralına” uygun haklı veya geçerli bir nedene dayandırılması veya olağanüstü genel kurul isteminin olağan genel kurul ile çözülemeyecek bir sorunu çözmeye yönelik olması aranmıştır” şeklinde ifade edilmiştir.
Dosya içeriğine göre, delegeler tarafından benzer nitelikteki dilekçeler ile olağanüstü genel kurul talep edilmiş, genel yönetim kurulunun 01.06.2012 tarih ve 164 sayılı kararı ile taleplerin reddine karar verilmiştir. Dilekçe içeriklerine göre, olağanüstü genel kurulun tek gündem maddesi de, zorunlu organ seçimleridir.
Somut olayda, davalı sendika tarafından dava tarihinden sonra olmak üzere, genel yönetim kurulunun 08.03.2013 tarih ve 253 sayılı kararı ile zorunlu organlara seçim gündemli 30-31 Mart 2013 tarihinde olağanüstü genel kurul icra edilmesi kararlaştırılmış ve anılan tarihlerde olağanüstü genel kurul icra edilmiştir. Bu cümleden olarak, dava konusu genel kurul talebiyle aynı sınırlı gündemli olağanüstü genel kurul icra edilmekle, inceleme konusu davanın konusuz kaldığı tartışmasızdır. Bu itibarla, mahkemece, konusuz kalan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığı yönünde hüküm tesisi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 07.07.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.