Esas No: 2020/2398
Karar No: 2021/1784
Karar Tarihi: 26.05.2021
Danıştay 2. Daire 2020/2398 Esas 2021/1784 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
İKİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/2398
Karar No : 2021/1784
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava Konusu İstem : Dava; Aydın İl Özel İdaresinde genel sekreter yardımcısı olarak görev yapmakta iken, anılan İdarenin 6360 sayılı Kanun uyarınca tüzel kişiliğinin kaldırılması sonucu Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğüne (ASKİ) devredilen davacının, uzman olarak atanmasına ilişkin … günlü, … sayılı Aydın Büyükşehir Belediye Meclis kararının iptali istemiyle açılmıştır.
İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : Danıştay İkinci Dairesinin 03/12/2018 günlü, E:2017/1448, K:2018/6752 sayılı bozma kararına uyularak ... İdare Mahkemesince verilen temyize konu kararla; Danıştay İkinci Dairesinin 04/04/2018 tarihli ara kararı ile davalı Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünden, davacının devredildiği tarih ile uzman kadrosuna atandığı tarih arasında daire başkanlığı kadrosu ihdasına ilişkin meclis kararı ile boş ve dolu daire başkanlığı kadrolarına ilişkin bilgi ve belge istenilmesi üzerine İdarece cevaben sunulan teşkilat şemasında 12 adet daire başkanlığı kadrosu ihdas edildiğinin görüldüğü, öte yandan idare tarafından, belirtilen tarihler arasında yeni kuruluş aşamasında oldukları için daire başkanlıklarına herhangi bir atama yapılmadığının ifade edildiği, davacının atanabileceği münhal daire başkanlığı kadroları bulunduğu gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Dava konusu işlemin İdarenin sahip olduğu takdir yetkisi uyarınca hukuka ve mevzuata uygun olarak tesis edildiği, İdarenin takdir yetkisini ortadan kaldıracak şekilde yargı kararı verilemeyeceği, özlük hakları açısından davacının herhangi bir kaybının olmadığı, davacının kendi isteği ile emekliye ayrıldığı ileri sürülerek, Mahkeme kararının bozulması istenilmektedir.
KARŞI TARAFIN CEVABI : Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
2. ... İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına,
4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
5. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştayda karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 26/05/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.