Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/9926
Karar No: 2015/441
Karar Tarihi: 26.01.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/9926 Esas 2015/441 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğini, kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma alacağının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir. Mahkeme, davacının görevini ihmal etmesi sonucu işyerinde açık meydana geldiği gerekçesiyle iş sözleşmesinin haklı olarak feshedildiğine ve kıdem ve ihbar tazminatı talebinin reddine karar vermiştir. Ancak Yargıtay, işyerindeki denetim zaafı nedeniyle açığın meydana geldiği tespit edildiğinden iş sözleşmesinin haklı olarak feshedildiğine karar vermiş, kıdem ve ihbar tazminatı talebinin reddinin hatalı olduğunu belirtmiştir. Kararda belirtilen kanun maddeleri şunlardır: İş Kanunu'nun 25. maddesi (II) numaralı bendi, (e) alt bendi.
7. Hukuk Dairesi         2014/9926 E.  ,  2015/441 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : İnegöl 1. Asliye Hukuk Mahkemesi
    (İş Mahkemesi Sıfatıyla)
    Tarihi : 01/04/2014
    Numarası : 2012/591-2014/244

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1.Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2.Davacı vekili davacının 01.02.2007-18.07.2012 tarihleri arasında çalıştığını, iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğini iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma alacağının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı iş sözleşmesinin haklı feshedildiğini, davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece tespit edilen 1 adet telefon hırsızlığı nedeniyle başlatılan soruşturma neticesinde; işyerinde-mağazada olmayan birçok ürününün stoklarda var gibi gösterildiği, envanterlerden sonra kontrol sayımlarını personelin yaptığı ve olmayan ürünleri var gösterdikleri, olayda davacının kastı bulunmadığı, durumu fark etmeyişinin yöneticilik zaafından kaynaklandığı gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatının kabulüne karar vermiştir.
    4857 sayılı İş Kanununun 25"inci maddesinin (II) numaralı bendinde, ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığı halinde, işverenin iş sözleşmesini haklı fesih imkânının olduğu açıklanmıştır. Yine değinilen bendin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkânı verdiği ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere yasadaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkânı tanımaktadır.
    Somut olayda davacının iş sözleşmesi, sayım görevini usulüne uygun olarak yapmaması sonucu satılan ürün ile depodaki ürünlerin sayısının birbirini tutmaması, ürünlerin çalındığının tespit edilememesi sonucu işverenin zarara uğratılması nedeniyle yapılan soruşturma neticesinde iş sözleşmesi disiplin kurulu kararı ile feshedilmiştir. Davacı denetim yönünden zaafının bulunduğunu savunmasında kabul etmiştir.
    Davacının görevini ihmali sonucu işyerinde 19 telefon ve 67.676,72 TL açık çıktığı sabit olup davacı zarar miktarına karşı itirazda bulunmamıştır. Somut deliller birlikte değerlendirildiğinde, davacının görevini ihmal etmesi nedeniyle kasada açık meydana geldiği, işveren feshinin haklı olduğu, kıdem ve ihbar tazminat taleplerinin reddi gerektiğinin gözetilmemesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 26.01.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi