Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/3754
Karar No: 2017/3059
Karar Tarihi: 20.09.2017

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2016/3754 Esas 2017/3059 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, kiralanan yerde yapılan imalât bedelinin tahsiline ilişkin olarak açılmıştır. Davacı, icra dosyasındaki kira bedeli itirazında ve kaldırılmasında, kira bedelinin kiralanana ve başka taşınmaza yapılan imalâtlar ile ödendiğini iddia etmiştir. Ancak dava kira ilişkisine dayanmayan bir davaydı. Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir ve davaya tümüyle bakılması gerekir.
Davacının yapmış olduğu imalât bedeli 7,603 TL'dir ve kira bedeli karşılığı olarak 4,800 TL kira alacağına sayılmıştır. Davacı bakiye 2,803 TL için davalıya dava açmıştır. Davacı haklıdır ve bu miktarın tahsiline karar verilmesi gerekirken davanın tümüyle reddedilmesi doğru değildir. Bu nedenle, karar temyiz eden davacı yararına bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- Hukuk Mahkemeleri Kanunu'nun 4. maddesi, her türlü hukuki iş ve ilişkilerde hukuk mahkemelerinin görevli olduğunu belirtmektedir.
- Türk Borçlar Kanunu'nun 305. maddesi, eser sözleşmesinde yapılan iş için ödeme yapılması gerektiğini belirtmektedir.
15. Hukuk Dairesi         2016/3754 E.  ,  2017/3059 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
    - K A R A R -
    Dava, sözleşmeden kaynaklanan mecura ve kiralayanın evine yapılan imalât bedelinin tahsiline ilişkin olup mahkemece davanın reddine dair verilen hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı icra dosyasındaki itirazında ve itirazın kaldırılması dosyasında kira bedellerinin kiralanana ve kiralayanın başka taşınmazına yapılan imalâtlar ile ödendiğini savunmuş ise de kesinleşen takip nedeniyle menfi tespit davası açma yoluna gitmeyerek yapılan imalâtlarla ilgili bu davayı açmıştır. Menfi tespit davası açmış olsaydı kira bedelinin yapılan imalât bedeli karşılığı ödenmiş olması nedeniyle kira borcu bulunmadığının savunulması niteliğinde olacağından açılacak dava da kira ilişkisinden doğan bir dava olacaktı. Ancak davacı bu yola gitmemiş ve kesinleşen takiplerle kira alacağına sayılmamış olan ve davalının isteğiyle yapıldığnı iddia ettiği imalât bedellerini istemekle eser sözleşmesine dayanmıştır. Kira ilişkisine dayanmayan davaya bakmaya asliye hukuk mahkemesi görevlidir. Kaldı ki talebin kiralanana yapılan faydalı ve zaruri masraflarla ilgili ve sebepsiz zenginleşmeye dayalı olduğu ileri sürülse bile bu, ancak kiralanana yapılan imalâtlar için söz konusu olup, davalı evine yapıldığı belirtilen imalâtlar için, sebepsiz zenginleşme ve kira ilişkisi söz konusu olmadığından eser sözleşmesinin konusu olan bu imalâtlar yönünden asliye hukuk mahkemesi görevli olacağından davaya tümüyle asliye hukuk mahkemesince bakılacaktır. Sulh hukuk mahkemesi HMK"da genel mahkeme olarak düzenlenmiş olup özel mahkeme sayılmayacağından özel mahkemenin görevinin öncelikli olacağı ve tümüyle davaya bakabileceği ilkesinin burada uygulanması da söz konusu değildir. Bu nedenle dosyanın göreve ilişkin olarak bozulması gerekmediği anlaşıldığından işin esasının incelenmesine geçilmiştir.
    Davacı davalıya ait dükkan ve konutta yapmış olduğu imalât bedellerinin tahsilini talep etmiş olup bu imalâtların davalının isteğiyle, davacı tarafından yapıldığı konusunda uyuşmazlık bulunmamaktadır. Uyuşmazlık imalât bedellerinin, kira bedeli karşılığında ödenip ödenmediği noktasında olup, taraflar arasında sözlü eser sözleşmesi ilişkisi kurulduğu
    anlaşılmaktadır. Davacının yapmış olduğu imalât bedeli toplam 7.603,00 TL olup, kira bedeli karşılığı da iki yıl için 4.800,00 TL kira alacağına sayıldığına göre davacı, bakiye 2.803,00 TL"yi istemekte haklı olup bu miktarın tahsiline karar verilmesi gerekirken davanın tümüyle reddi doğru olmamış, kararın temyiz eden davacı yararına bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda yazılı nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün temyiz eden davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere 20.09.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi