Abaküs Yazılım
9. Daire
Esas No: 2000/2314
Karar No: 2002/4960
Karar Tarihi: 28.11.2002

Danıştay 9. Daire 2000/2314 Esas 2002/4960 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, hurda metal alım-satım işiyle uğraşmaktadır ve 1996 yılı hesapları incelendiğinde hurda metal alımlarına ilişkin tevkifat yapmadığı tespit edilmiştir. Bu sebeple adına 1996/Temmuz-Aralık dönemleri için re'sen tarh edilen katma değer vergisi ile kesilen ağır kusur ve özel usulsüzlük cezalarının terkinini istemiştir. Davalı idare, incelemeye ilişkin usule ilişkin itirazlarını kabul etmeyerek işin esasına geçilmiştir. Mahkeme davacının vergileri peşin olarak ödediğini tespit etmiş ancak katma değer vergisinin 2/3'ünü davacının beyan etmesi gerektiği konusunda karar vermiştir. Cezalı katma değer vergisi tarhiyatında yasal isabet bulunmadığı gerekçesiyle karar verilmiştir. Kesilen özel usulsüzlük cezası için de somut olarak tespit yapılması gerektiği belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu, Madde 353
- 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu
- 51 ve 53 Seri Nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği

T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2000/2314
Karar No: 2002/4960

Temyiz İsteminde Bulunan : Aziziye Vergi Dairesi Müdürlüğü - ERZURUM
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : Hurda metal alım-satım işiyle uğraşan davacının 1996 yılı hesaplarının incelenmesi sonucu hurda metal alımlarına ilişkin tevkifat yapmadığının tespiti üzerine düzenlenen inceleme raporuna dayanılarak adına 1996/Temmuz-Aralık dönemleri için re'sen tarh edilen katma değer vergisi ile kesilen ağır kusur ve özel usulsüzlük cezalarının terkini istemiyle açılan davayı; davalı idarenin usule ilişkin itirazlarının yerinde görülmeyerek işin esasına geçildiği, olayda ihtilaflı dönemlere ilişkin davanın kendisine yapılan ve vergi indirimine konu teşkil eden belgelerde gösterilen katma değer vergilerinin tamamını peşin olarak alım sırasında satıcıya ödediği hususunun ihtilafsız olduğu, her ne kadar davacı tarafından hurda metal alımları sırasında hesaplanan katma değer vergisinin 2/3 ünün sorumlu sıfatıyla 2 nolu katma değer vergisi beyannamesiyle beyan edilmek üzere tevkifata tabi tutulması gerekmekte ise de söz konusu katma değer vergisinin tamamının alım sırasında satıcıya ödendiği hususunun açık olduğu, bu nedenle vergi ziyaından söz edebilmek için davacı tarafından alım sırasında tamamı ödenen vergilerin satıcı tarafından beyandışı bırakılarak hazineye intikal ettirilmemiş olduğunun saptanmasının zorunlu olduğu, olayda ise bu yönde yapılmış bir tespitin olmadığı, ortada vergi ziyaı olduğu yönünde bir tespit olmadan bu vergilerin davacıdan sorumlu sıfatıyla yeniden istenilmesinde vergi mükerrerliğine neden olacağı, kaldı ki 51 ve 53 seri nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde getirilen düzenlemelerin vergi tevkifatına tabi tutularak 2/3'ü davacıya ödenmemiş olan verginin beyanı ve indirim hakkının nasıl kullanılacağı ile ilgili olduğu, bu nedenle cezalı katma değer vergisi tarhiyatında yasal isabet bulunmadığı, kesilen özel usulsüzlük cezasına gelince 213 sayılı Yasanın 353. maddesine göre maddede sayılı belgelerin verilmediği, alınmadığı veya düzenlenen belgelerde farklı meblağlara yer verildiğinin somut olarak tespitinin gerektiği, olayda ise bu yönde bir tespitin olmadığı, fatura nizamına uygun olarak düzenlenmeyen faturanın hiç düzenlenmemiş sayılarak ceza kesilemeyeceği gerekçesiyle kabul eden … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının; her ihbarnameye karşı ayrı dava açılması gerektiği, inceleme raporuna dayanılarak yapılan cezalı tarhiyatın yasal olduğu ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti :Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.
Danıştay Savcısı …'in Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp Vergi Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemiştir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile Vergi Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …'ın Düşüncesi : İleri sürülen iddialar usule ve hukuka uygun Vergi Mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dayandığı hukuki ve kanuni nedenlerle gerekçesi yukarıda açıklanan Vergi Mahkemesi kararı, aynı gerekçe ve nedenlerle Dairemizce de uygun görülmüş olup, temyiz istemine ilişkin dilekçede ileri sürülen iddialar, sözü geçen kararın bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından, temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına 28.11.2002 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi