
Esas No: 2014/12127
Karar No: 2015/22969
Karar Tarihi: 02.07.2015
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2014/12127 Esas 2015/22969 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, iş sözleşmesinin haklı nedenle kendisinin feshettiğini beyan ederek kıdem tazminatı, genel tatil ile fazla çalışma alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davacının haksız olarak iş sözleşmesini feshettiğini alacak isteklerinin yerinde olmadığını ileri sürerek davanın reddini savunmuştur.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın reddine karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Davacının fazla çalışma yapıp yapmadığı hususu taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
İş Kanunu"nn 69 maddesinde çalışma hayatında "gece" en geç saat 20.00"de başlayarak en erken saat 06.00"ya kadar geçen ve her halde en fazla onbir saat süren dönemi kapsadığı, üçücü fıkrada ise işçilerin gece çalışmaları yedi buçuk saati geçemeyeceği düzenlenmiştir. Bu durumda gece yedi buçuk saat üzerinde geçen tüm çalışmaların fazla mesai çalışması kabul edilmesi gerekir.
Somut olayda tanık anlatımlarına göre de güvenlik görevlisi olan davacının işyerine ait çiftlik depo olarak açıklanan işyerinde on iki aat gece on ikisaat gündüz esasına göre çalıştığı beliritilmiş ancak hangi tarihlerde burada ne kadar süre ile çalıştığı açıklanmamıştır. Mahkemece davacının çiftlik depo olarak belirtilen işyerinde çalışma süresi tanıklara ve taraflara açıklattırılıp belirlendikten sonra gece çalışmasına rastlayan günler için fazla çalışma ücretinin belrilenmesi gerekir.
Öte yandan hükme esas alınan bilirkişi raporunda çalışmanın 22.00-09.00 saatleri arası geçen dönemlerinin gece çalışması olarak değerlendirilmemesi de isabetsiz olmuştur. Tüm bu açıklamalar kapsamında da davacının fazla çalışma isteğinin yeniden değerlendirilerek, fesih gerekçesi yönünden de kıdem tazminatı isteğinin çıkacak sonuca göre karar bağlanması gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir
SONUÇ:
Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 02.07.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.