Esas No: 2016/19566
Karar No: 2021/1583
Karar Tarihi: 27.05.2021
Danıştay 5. Daire 2016/19566 Esas 2021/1583 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2016/19566
Karar No : 2021/1583
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Kurulu
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
İSTEMİN KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacının … Bölge İdare Mahkemesi Başkanı olarak görev yaptığı dönemde 2006 yılı teftişi sonunda Adalet Müfettişince hakkında "orta" not verilmesine ilişkin müfettiş hal kağıdının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında; 20.07.1982 tarihinde mesleğe başlayan davacının, … Bölge İdare Mahkemesi Başkanı olarak görev yaptığı dava konusu hal kağıdı öncesindeki ve sonrasındaki hal kağıtlarının hepsinin iyi ve çok iyi düzeyde olduğu, dava konusu 2006 yılı hal kağıdının ise: müfettişce yapılan denetim sonucunda hazırlanan Tavsiyeler Listesinden ve hakkında kişisel duygulara kapılarak görev ifa ettiği gerekçesiyle soruşturma yapıldığından bahisle "orta" olarak düzenlendiği; dava konusu yılda Bölge İdare Mahkemesinin teftişi sonucunda Müfettişce düzenlenen genel tavsiyeler listesinde belirtilen hususlardan davacıyı ilgilendiren eleştirilerin dava konusu hal kağıdının tüm sütunlarına eksik not takdir edilmesini gerektirecek nitelikte bulunmadığı, hakkında yapılan soruşturma sonucunda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından ceza tayinine mahal olmadığı kararı verilmesi nedeniyle bu gerekçe ile de orta not verilmesinin hukuka aykırı olduğu sonuç ve kanaatına varıldığından, dava konusu hal kağıdının orta düzeyde düzenlenmesinde hukuka uyarlık görülmediği sonucuna varılarak dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, temyize konu kararın bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından, temyize konu mahkeme kararının hukuka uygun olduğu belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen incelenerek bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalının temyiz isteminin reddine,
2. Dava konusu işlemin yukarıda özetlenen gerekçeyle iptali yolundaki ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığından anılan Mahkeme kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı Kanun'un (geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (onbeş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 27/05/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.