Esas No: 2020/1021
Karar No: 2022/8223
Karar Tarihi: 09.11.2022
Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2020/1021 Esas 2022/8223 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanık, okul müdürü olarak görev yaptığı eğitim kurumunda çalışan katılanla arasında geçen özel telefon görüşmesinin kaydını hukuka aykırı olarak ifşa ettiği gerekçesiyle haberleşmenin gizliliğini ihlal suçundan yargılandı. Ancak, mahkeme dosya kapsamına göre, sanığın suçunun yasal unsurlarının oluşmadığına hükmederek beraatine karar verdi. Beyanlar, belgeler ve delillerin dikkate alındığı kararda, olayda kanun maddeleri arasında yer alan TCK’nın 132/3. maddesi ve fıkrası değerlendirildi.
TCK’nın 132/3. maddesi ve fıkrası: “Gizli kalması gereken konuşmaların, görüntülerin veya haberleşmenin ifşası” suçunu düzenler. Buna göre, kendi yararına ifşa eden veya başkasını zarara uğratmak amacıyla ifşa eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :Asliye Ceza Mahkemesi
Suç : Haberleşmenin gizliliğini ihlal
Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçundan sanığın beraatine ilişkin hüküm, katılan vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Sanık ...’ün okul müdürü olarak görev yaptığı eğitim kurumunda kat görevlisi olarak çalışan katılan ... tarafından, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti ve genel tatil ücreti alacaklarının tahsili istemiyle kurum aleyhine açılan ve ... 26. ... Mahkemesinin 2014/463 esasına kayden görülmekte olan dava dosyasına, kurum vekilinin, sanıkla katılan arasındaki 11.12.2014 tarihli telefon görüşmesinin dökümünü, 29.12.2014 tarihli dilekçesinin ekinde delil olarak sunmasından dolayı sanık hakkında TCK’nın 132/3. madde ve fıkrasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal suçundan kamu davası açıldığı olayda;
Söz konusu eğitim kurumunda telefon görüşmelerinin kaydedilmesine ilişkin sistemi 2011 yılında kuran firmanın sahibi tanık Emre’nin, telefon görüşmelerinden önce kayıt yapıldığına dair uyarı mesajı geldiğine dair yeminli anlatımı, santral görevlisi aracılığıyla yapılan tüm telefon görüşmelerinin kayıt edildiğine dair bilgilendirme yazısının kurumda çalıştığı dönemde katılan tarafından imzalandığını gösterir dosyada mevcut belge, anılan belge üzerindeki katılanın adı ve soyadının yanındaki imzanın katılana ait olduğu hususunun katılan tarafından da doğrulanmış olması, katılanın “…4 sene çalıştım, telefon görüşmelerinin kayıt altına alındığını biliyordum…” biçimindeki beyanı, kurum vekilinin delil olarak ... mahkemesine sunduğu, taraflarının sadece sanık ile katılan olduğu ve katılanın işten ayrılma sürecine yönelik özel hayatının gizliliğini ihlal edecek nitelikte olmayan haberleşme içeriğinin, sanık tarafından, hukuka aykırı olarak alenen ifşa edildiğine dair hiçbir delil bulunmaması karşısında, sanığa yüklenen haberleşmenin gizliliğini ihlal suçunun yasal unsurlarının oluşmaması nedeniyle sanığın CMK’nın 223/2-a madde, fıkra ve bendi gereğince beraatine dair yerel mahkemenin kabul ve uygulamasında dosya kapsamına göre bir isabetsizlik görülmemiştir.
Yapılan yargılama sonunda, yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olduğu gerekçeleri gösterilerek mahkemece kabul ve takdir kılınmış olduğundan, katılan vekilinin eksik incelemeye dayalı olarak ve delillerin takdirinde yanılgıya düşülerek müvekkilinin rızasıyla kayıt yapıldığının kabulüyle beraat kararı verilmesinin isabetsiz olduğuna ilişkin temyiz itirazlarının reddiyle, beraate ilişkin hükmün isteme uygun olarak ONANMASINA, 09.11.2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.