Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2008/17389
Karar No: 2009/21300

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2008/17389 Esas 2009/21300 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2008/17389 E.  ,  2009/21300 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ :Boşanma

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm kusur, yoksulluk nafakası ve maddi tazminat yönünden temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davacı kadının temyiz itirazları yersizdir.
    2-Davalı kocanın temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;
    Davalı koca tarafından daha önce açılan boşanma davası retle sonuçlanmış ve 19.10.2004 tarihinde kesinleşmiştir. Tarafların, ret edilen boşanma davasından sonra bir araya gelmedikleri sabit olmakla birlikte davacı kadının yargılama sırasında başka biri ile gayriresmi olarak birlikte yaşadığı toplanan deliller ve davacı kadının 19.03.2009 tarihinde başka bir erkekten çocuk doğurduğuna ilişkin nüfus kaydından anlaşılmaktadır. Açıklanan nedenlerle davacı kadının boşanmaya neden olan olaylarda daha ziyade kusurlu olduğu kabul edilerek yasal unsurları oluşmayan yoksulluk nafakası ile maddi tazminat taleplerinin reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmamıştır.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen nedenle davalı koca yararına BOZULMASINA, davacı kadının temyiz itirazının ise yukarıda l. bentte gösterilen nedenlerle REDDİNE, aşağıda yazılı harcın davacıya yükletilmesine, peşin harcın mahsubuna, temyiz peşin harcını yatıran davalıya geri verilmesine,iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi. 09.12.2009
    KARŞI OY YAZISI
    1-Boşanma davasından sonra gerçekleşen ve boşanmada kusur sayılabilecek nitelikteki davranışlar ancak yeni bir boşanma davasının konusu olabilir.
    Boşanma davasından sonra ki olaylar hükme esas alınırsa aşağıdaki sebeplerle boşanma davalarında karar verilmesi olanaksız duruma gelebilir;
    a-Yargılamanın her aşamasında delil sunulabilir. Örneğin temyiz aşamasında, karar düzeltme aşamasında ve bozmadan sonra bile,
    b-Sonsuz sayıda delil listesi sunulabilir. Madem boşanmadan sonraki olaylar dikkate alıncaktır, o halde delil listesi de sonsuz sayıda verilebilir.
    Açıkladığım sebeple boşanma davasından sonraki olayları maddi tazminat açısından kusur değerlendirmesine esas alma yönündeki düşünceye Türk Medeni Kanununun 184. ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunun hükümleri karşısında katılabilmem olanaklı değildir.
    2-Yoksulluğa düşecek eşin yoksulluğa düşmesi olgusu dava tarihi değil de kararın kesinleşmesi tarihi itibarıyla gerçekleşmelidir. (Ömer Uğur GENÇCAN, Boşanma, Tazminat ve Nafaka Hukuku, ...2008,s.1043)
    Yoksulluk nafakası isteyen eşin evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşadığı anlaşılmakla bu gerekçe ile yoksulluk nafakası isteminin reddi gerekir.
    Açıkladığım sebeple bu konuda da değerli çoğunluğun düşüncelerine katılma olanağım yoktur.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi