Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/15834
Karar No: 2015/251
Karar Tarihi: 21.01.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/15834 Esas 2015/251 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu dava, Rize 1. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından iş mahkemesi sıfatıyla görülmüştür. Davacı, iş akdinin geçerli nedenlere dayanmadığını belirterek feshin geçersizliğine, işe iadesine, işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süre ücretine karar verilmesini istemiştir. Davalı şirket ise organizasyon değişikliği sebebiyle iş akdinin feshedildiğini ve feshin geçerli nedenlere dayandığını savunmuştur. Mahkeme, davalının savunmalarını kabul etmemiş ve feshin geçersizliğine karar vermiştir. İşe başlatmama tazminatı ise davacının kıdemi ve fesih sebebi gibi olgular dikkate alınarak 6 aylık ücreti oranında belirlenmiştir. Kararda, iş kanununun 21. maddesi uyarınca iş güvencesi niteliğindeki tazminatın işçinin kıdemi ve fesih sebebi gibi olgular dikkate alınarak belirlenmesi gerektiği ve alt/üst sınırların aşılamayacağı belirtilmiştir.
7. Hukuk Dairesi         2014/15834 E.  ,  2015/251 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Rize 1. Asliye Hukuk Mahkemesi
    (İş Mahkemei Sıfatıyla)
    Tarihi : 10/06/2014
    Numarası : 2013/545-2014/385

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi taraf vekillerince temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    Davacı, feshin geçerli nedenlere dayanmadığını belirterek feshin geçersizliğine, işe iadesine, işe başlatmama tazminatı ile boşta geçen süre ücretine karar verilmesini istemiştir.
    Davalı vekili davacının depo görevlisi olarak görev yapmakta iken ... Enerji Grubunda genel olarak organizasyon değişikliğine gidildiğini, davacının çalıştığı "Görevli,Depo" ünvanının kaldırılmasına karar verildiğini, alınan işletmesl karar gereği davacıya verilecek başka görev bulunmadığından iş akdinin feshedildiğini ve feshin geçerli nedene dayandığını belirterek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece, davalı şirketin her ne kadar yönetimsel karar gereği davacıyı istihdam etmek durumu kalmadığını belirtmişse de muhasebe ve satın alma kadrosunda davalı şirkette işe başlayan davacının daha sonra depo elemanı kadrosu ile işine devam ettiği, davacının çalıştığı bölümün başka şirkete devredilmediği, keza depoculuk faaliyetinin işin gereği her zaman gerekli olduğu davacının yapmış olduğu işlerin İ.. B.. isimli işe alınan bir mühendise verildiği, davacının çalıştığı birim ve bölümün kapatılmadığı, kadro fazlalığının bulunmadığı, istihdam fazlalığının olmadığı, davacının tek olarak çalıştığı, davacının çalıştığı alanın faal olduğu, davacının davalının başka iş yerlerinde istihdam edilme imkanının olduğu, davacıdan kaynaklı bir performans düşüklüğü veya verimsizliğinin olmadığı ve davalı tarafça bu hususun ileri sürülmediği, işin devredildiği şirket ile asıl işverenin aynı holding bünyesindeki farklı anonim şirketler olması dikkate alındığında, personel tasarrufu ve yönetimsel karar ile bu yönetimin ve organizasyon değişikliği ile işlerinin başka bir şirkete yaptırılması ve işletmesel karar gerekçesi adı altında diğer yönetici kadrosundaki kişilere ve personele işin aktarımı sağlandıktan sonra davalı tarafça davacının işten haksız ve geçerli olmayan bir şekilde çıkarıldığı gerekçesiyle feshin geçersizliğine, davacı işçinin işe iadesine karar verilmiş ve karar verilirken işe başlatılmama tazminatı davacı işçinin 4 aylık ücreti tutarında belirlenmiştir.
    4857 sayılı İş Kanununun 21. maddesi uyarınca, mahkemece feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işçinin başvurusu üzerine işveren tarafından bir ay içinde işe başlatılmaz ise, işçiye ödenmek üzere en az 4, en çok 8 aylık ücreti tutarında tazminatın belirlenmesi gerekir. Dairemizin yerleşik uygulaması gereği, iş güvencesi niteliğindeki bu tazminat işçinin kıdemi, fesih sebebi gibi olgular dikkate alınarak belirlenmelidir. Maddenin alt ve üst sınırları aşılamaz. Üst sınırın aşılmasının tek istisnası 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 25. maddesindeki sendikal nedenle yapılan fesihlerdir. Bu maddede sendikal neden halinde takdir edilecek tazminatın işçinin en az bir yıllık ücreti tutarında belirleneceği açıklanmıştır.
    Dosya içeriğine göre feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine dair Mahkeme kararı gerekçesi isabetli olup davalı vekilinin temyiz itirazı yerinde değildir. Ancak davacının özelleştirme sırasında emekliye ayrılıp Kurumda çalışmaya devam ettiğinin tanık beyanlarıyla sabit olduğu ve çalışmasının 15 yılın üzerinde olduğu anlaşıldığından işe başlatmama tazminatının davacının 4 aylık ücreti tutarında belirlenmesi doğru bulunmamıştır. Bu tazminatın fesih nedeni ve çalışma süresi dikkate alınarak 6 aylık ücreti oranında belirlenmesi dosya içeriğine uygun düşecektir. Davacı vekilinin bu yöne dair temyiz itirazı yerindedir.
    4857 sayılı İş Yasasının 20/3. maddesi uyarınca mahkeme kararı bozularak ortadan kaldırılmış ve Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
    HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
    1-Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
    3-Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 6 (altı) aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
    4-Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
    5-Karar tarihi itibariyle alınması gerekli 27.70 TL karar ve ilam harcından, peşin alınan 21.15 TL harcın mahsubuyla bakiye 6.55 TL karar ve ilam harcının davalıdan alınarak Hazine"ye gelir kaydına,
    6-Davacının yapmış olduğu 160.00 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
    7-Karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT"ne göre 1500,00 TL avukatlık ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
    8-Artan gider ve delil avansının ilgilisine iadesine,
    9-Peşin alınan temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, aşağıda yazılı temyiz harcının temyiz eden davalıya yükletilmesine, 21.01.2015 gününde oybirliğiyle KESİN olarak karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi