Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/2871
Karar No: 2014/6883
Karar Tarihi: 02.05.2014

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2014/2871 Esas 2014/6883 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu karar, bir vesayet davasıyla ilgili olarak 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin yetkisizlik kararı vermemesi nedeniyle yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosyanın incelenmesi sonucu verilmiştir. Daire, dosya kapsamından talebin, vasinin adres değişikliğiyle ilgili olduğunu belirtmiş ve yargı yeri belirleme koşullarının oluşmadığı sonucuna varmıştır. 6100 sayılı HMK'nin 21. maddesinde, davaya bakacak mahkemenin tayini için yargı yeri belirlenmesi yoluna başvurulacak durumlar sayılmıştır. Bu durumlar şunlardır: a) Görevli ve yetkili mahkemenin davaya bakmasına engel olunması, b) İki mahkeme arasında yargı çevrelerinin sınırlarının belirlenmesinde tereddüt olması, c) İki mahkemenin de görevsizlik kararı vermesi ve bu kararların kanun yolu olmadan kesinleşmesi ve ç) Kesin yetki hallerinde, iki mahkemenin de yetkisizlik kararı vermesi ve bu kararların kanun yolu olmadan kesinleşmesi. Ancak, bu durumlardan herhangi birinin söz konusu olmadığı ve dolayısıyla yargı yeri belirleme koşullarının oluşmadığı gerekçesiyle dosyanın mahalline iadesine karar verilmiştir.
17. Hukuk Dairesi         2014/2871 E.  ,  2014/6883 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki vesayete ilişkin davada ... 3. Sulh Hukuk Mahkemesince dosyanın gönderilmesine ve ... 2. Sulh Hukuk Mahkemesince yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
    -K A R A R-
    Talep, adres değişikliğini bildiren vasinin, yazışmaların bu adrese yapılmasını istemesine ilişkindir
    Yargı yeri belirlenmesini gerektiren sebepler 6100 sayılı HMK"nin 21. maddesinde “(1) Aşağıdaki hâllerde, davaya bakacak mahkemenin tayini için yargı yeri belirlenmesi yoluna başvurulur:
    a) Davaya bakmakla görevli ve yetkili mahkemenin davaya bakmasına herhangi bir engel çıkarsa.
    b) İki mahkeme arasında yargı çevrelerinin sınırlarının belirlenmesi konusunda bir tereddüt ortaya çıkarsa.
    c) İki mahkeme de görevsizlik kararı verir ve bu kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleşirse.
    ç) Kesin yetki hâllerinde, iki mahkeme de yetkisizlik kararı verir ve bu kararlar kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleşirse” şeklinde düzenlenmiştir. Dosya kapsamından, ... 2.Sulh Hukuk mahkemesince hükümlüye kardeşi ...’ın vasi olarak atandığı, vasinin 28.06.2013 havale tarihli dilekçesi ile adres değişikliğini bildirdiği, mahkemenin talep olmadığı halde kısıtlı hükümlünün adres değiştirmesine izin kararı vererek dosyayı ... Nöbetçi Sulh Hukuk Mahkemesine gönderdiği, dosyanın ... 3.Sulh Hukuk Mahkemesine tevzi edilmesi üzerine ... 3. Sulh Hukuk Mahkemesince davanın yetki yönünden reddine karar verilerek dosyanın yargı yeri belirlenmesi için dairemize gönderiliği anlaşılmıştır. Her ne kadar ... 3. Sulh Hukuk mahkemesince davaya hangi mahkemede bakılacağının belirlenmesi için dosya merci tayini için Dairemize gönderilmişse de, ... 2. Sulh Hukuk Mahkemesince verilen kararın teknik anlamda görevsizlik kararı olmadığı anlaşılmaktadır.
    Yargı yeri belirlenebilmesi için, mahkemelerce verilmiş ve kesinleşmiş olan görevsizlik veya yetkisizlik kararının bulunması gerektiğinden ve bu anlamda yukarıda bentlerde sayılan şekilde verilmiş bir yetkisizlik kararı bulunmadığı anlaşıldığından, yargı yeri belirleme koşulları oluşmayan dosyanın mahalline iadesine karar verilmiştir.
    SONUÇ: Bu aşamada yargı yeri belirleme koşulları bulunmayan dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE 02.05.2014 gününde oybirliği ile karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi