Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/4012
Karar No: 2017/2869
Karar Tarihi: 12.07.2017

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2016/4012 Esas 2017/2869 Karar Sayılı İlamı

15. Hukuk Dairesi         2016/4012 E.  ,  2017/2869 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi
    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı ... vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan iş bedelinin tahsili istemiyle açılmış olup, mahkemece davanın her iki davalı yönünden kabulüne dair verilen hüküm, davalı ... vekilince yasal süresi içerisinde temyiz edilmiştir.
    Davacı vekili; taraflar arasında mantolama ve sıva işi için 48.000,00 TL bedelli sözleşme imzalandığını, yüklenici olarak edimini yerine getirdiğini ancak bakiye bedeli alamadığı gerekçesiyle 2.700,00 TL’nin 21.11.2011 tarihinden başlamak üzere aylık %5 gecikme faizi ile davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsilini talep etmiş, davalı ise apartman yönetiminin usulüne uygun karar almadığını, fiyatın yüksek olduğunu, dairelerin hisselerinin farklı olduğunu, arka cephe sıva bedelininde kendisinden tahsil edilmek istendiğini, 500,00 TL yönetime ödediği mantolama bedelinin düşülmediğini beyan ederek davanın reddine karar verilmesini savunmuş, mahkemece davanın kısmen kabulü ile 2.400,00 TL’nin her iki davalıdan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar vermiştir.
    Taraf sıfatı, bir başka deyişle husumet ehliyeti, dava konusu hak ile kişiler arasındaki ilişkiyi ifade eder. Sıfat, bir maddi hukuk ilişkisinde tarafların o hak ile ilişkisinin olup olmadığının belirlenmesi anlamına gelir. Davacı sıfatı, dava konusu hakkın sahibini, davalı sıfatı ise dava konusu hakkın yükümlüsünü belirler. Uygulamada davacı sıfatı, aktif husumeti, davalı sıfatı ise pasif husumeti karşılayacak şekilde değerlendirilmektedir. Dava konusu şey üzerinde kim ya da kimler hak sahibi ise, davayı bu kişi veya kişilerin açması ve kime karşı hukuki koruma isteniyor ise o kişi veya kişilere davanın yöneltilmesi gerekir. Bir kimsenin davacı veya davalı sıfatına sahip olup olmadığı tıpkı hakkın mevcut olup olmadığının tayininde olduğu gibi maddi hukuka göre belirlenir. Taraf sıfatının bu anlamda önemli özelliği ise, def"i değil itiraz niteliğinde olması nedeniyle taraflarca süreye ve davanın aşamasına bakılmaksızın her zaman ileri sürülebileceği ve taraflar ileri sürmemiş
    olsalar bile mahkemece re"sen nazara alınmasıdır. Davacı ile davalı ... arasında yazılı eser sözleşmesi ilişkisi kurulduğu kanıtlanamamıştır.
    Mahkemece davalı daire maliki sorumlu tutularak dava kabul edilmiş ise de sözleşme ilişkisi davacı ile davalı apartman yönetimi arasında kat malikleri kurulunun almış olduğu kararla 21.11.2011 tarihinde kurulmuştur. Kat malikleri kurulunun kararının iptâl edildiğine dair bir delil de mevcut değildir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda doğrudan sorumluluğa ilişkin bir hüküm mevcut değildir. Bu durumda davalı daire maliki ... hakkında açılan davanın pasif husumet yokluğu nedeniyle reddi gerekirken kabulü doğru olmamış, kararın bozulması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan gerekçelerle davalı ... vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalı ..."a geri verilmesine, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere 12.07.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi