Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/1314
Karar No: 2018/210

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2017/1314 Esas 2018/210 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalılar tarafından birleştirilerek tek dükkan haline getirilen 1 ve 2 nolu dükkanların \"Çakıl İnşaatı\" adı altında davalı şirkete kiralandığı, kiracı şirketin üst katların mesken olduğunu umursamadan ve yasal saat sınırı tanımadan 7 gün 24 saat faaliyette bulunduğu, apartman sakinlerine yaşamı zehir ettiği ve uyarı ve ihtarlarının netice vermediği anlatılmaktadır. Davacılar jeneratörün kaldırılması, kapalı otoparkın kullanılmaması, apartmanın görüntüsünün düzenlenmesi, gürültü yapan cihazların kaldırılması gibi taleplerde bulunmuştur. Mahkeme davalıların proje dışı imalat ve tadilatların eski hale getirilmesi gerektiğini belirtmiştir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 19. maddesine göre, kat malikleri ana gayrimenkulün bakımını, mimari durumu ile sağlamlığını ve güzelliğini titizlikle korumakla yükümlüdür. HMK'nın 297. maddesi gereğince, mahkemece verilen kararın hüküm sonucu kısmında, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerekmektedir. Kararda geçen kanun maddeleri; Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 19. maddesi ve HMK'nın 297. maddesidir.
20. Hukuk Dairesi         2017/1314 E.  ,  2018/210 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davacılar ..., ... ve davalı .... tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Davacı vekili dilekçesinde özetle, davalıların 1 ve 2 nolu dükkanları birleştirerek tek dükkan haline getirdiklerini, dükkanların ...adı altında davalı şirkete kiralandığını, kiracı şirketin üst katların mesken olduğunu umursamadan ve yasal saat sınırı tanımadan 7 gün 24 saat faaliyette bulunduğunu, tüm apartman sakinlerine yaşamı zehir ettiğini, uyarı ve ihtarlarının netice vermediğini, kapalı otoparka davalı şirket tarafından proje dışı konulan jeneratörün kaldırılmasına, kapalı otoparkın depo olarak kullanılmasına son verilmesine, apartman ön yüzünün kenarlara konulan çiçek saksıları ve diğer engellerin kaldırılmasına, apartmanın görüntüsünü bozan bez çadırların, tüplü ısıtıcıların kaldırılmasına, apartmanın ön yüzünün orjinal rengine boyanmasına, otoparkın dükkanlara gelen müşteriler tarafından kullanılmasının önlenmesine, apartman ön yüzüne konulan ve 24 saat gürültü ile çalışan cihazın kaldırılmasına,proje dışı açılan deliklerin projede belirtilen hale getirilmesine, davalı şirketin, yasal çalışma saatleri dışında çalışmasının engellenmesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, kapalı otoparkta davalı şirket tarafından daha önce binaya ait depo alanında tesisata monte edilen jeneratörün yerinden sökülerek götürüldüğü, ancak duvarda jeneratöre ait elektrik panosu ile eksoz çıkış bağlantı elemanının duvarda olduğundan bunların sökülerek projesine uygun duruma getirilmesine, ...firması olarak binanın zemin kat ön cephesinin kendi konsept rengi olan vişne çürüğü rengine boyanmasının 5711 sayılı Kanunun 8. maddesine ve Yönetim Planının 7. maddesine aykırı olması nedeniyle binanın dış cephe renginin boyanmasına, yol cephesinden açık otoparka geçişte 1-2 nolu dükkanların ön cephesinde her iki yan tarafında otopark girişlerine inişi sağlayan basamaklara konulan çiçek saksılarının otopark girişini önlememesi bakımından kaldırılmasına, davalı tarafa kararın kesinleşmesini müteakip 30 gün süre verilmesine, apartmanın giriş kapısı kenarlarına proje dışı açılan deliklerin kapatılmasına karar verilmiş, aynı kararda binanın orjinal rengine boyanmış olması nedeniyle talebinin reddine, davacılardan ... ve..."ın tapu maliki olmadıkları gerekçesiyle davalarının reddine, 1 ve 2 nolu dükkanların cephe genişliğince ve yol sınırına kadar olan bölümde sabit tesis niteliğinde olmayan beton çiçeklik üzerinde ...yazılı açılır kapanır şemsiye bulundurmasının, Yönetim Planının 8. maddesine aykırı olmadığı, konulan bez çadırların, tüplü ısıtıcıların, boş ve dolu tüplerin dükkan önündeki alanda bulunmasının sabit tesis olmadığı, yönetim planına da aykırı olmadığından davacıların bu taleplerinin de reddine karar verilmiş, hüküm davacılar ..., ... ve davalı ........ tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, ortak yerlere yapılan müdahalenin önlenmesi ve eski hale getirme istemine ilişkindir.
    Kat Mülkiyeti Kanununun 19. maddesine göre, kat malikleri ana gayrimenkulün bakımını, mimari durumu ile sağlamlığını ve güzelliğini titizlikle korumaya mecburdur. Buna göre davalının, anayapının projesine aykırı biçimde açıklanan ilkelere aykırı olarak yaptığı imalat ve tadilatları projeye uygun hale getirilmesi gerekir.
    HMK"nın 297. maddesine göre; mahkemece verilen kararın hüküm sonucu kısmında, istek sonuçlarından her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların mümkünse sıra numarası altında birer birer, açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi ve verilen karar ile iki tarafın leh ve aleyhine hükmedilen görev ve hakların gayet açık ve anlaşılır biçimde yazılması gerekmektedir. Yasal düzenlemeler ışığında, mahkemece, projeye aykırı olduğu tespit edilen imalat ve tadilatların krokiye bağlanarak eski hale getirilmesi gereken alan ve işlemlerin açıkça tespit edilip bu hususlar açıkça gösterilmek ve dava konusu taşınmazın kimliği de yazılmak suretiyle hüküm kurulması gerekirken, ana taşınmazın ortak yerlerine yapılan müdahalenin ve mimari projesine aykırı yapılan imalatların konusunda ehil olan bilirkişi kurulundan rapor alınmak suretiyle tek tek tespit edilerek, infazda tereddüte yol açmayacak şekilde, dava dilekçesinde talep edilen her bir istem hakkında hüküm tesisi gerekirken, bu kurallara uyulmadan yazılı olduğu şekilde kurulan hükmün BOZULMASINA temyiz harcının istek halinde iadesine 17/01/2018 günü oy birliği ile karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi