22. Hukuk Dairesi 2015/16957 E. , 2015/22119 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, kadrolu büro işçisi olarak belediye başkanının sözlü ve yazılı emirlerini yerine getirdiğini, emir almadan iş yapmasının mümkün olmadığını, kanuni olmayan bir işlemin sorumlusunun belediye başkanı olduğunu, iş sözleşmesinin geçerli neden olmaksızın işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, iş sözleşmesinin Toplu İş Sözleşmesi hükümleri çerçevesinde oluşturulmuş Disiplin Kurul Kararı ile haklı nedenle feshedildiğini savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece davacının işe iadesine ilişkin karar Dairemizce belediyeye ait spor salonu için toplanan aidatların Ayışığı Derneği adına toplanıp toplanmadığı, makbuzların dernek adına kesilip kesilmediği, davacının eylemlerinin suç oluşturacak nitelikte olup olmadığı; Davacı ve belediye başkanı hakkında yapılan şikayet sonucu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma dosyası ve açılmış ise ceza dava dosyası birlikte değerlendirilip gerekirse sonucu beklenerek, belediyeye ait tüm envanter, defter gelir gider makbuzlarının yerinde keşif yapılarak muhasebe ve belediye hesapları konusunda uzman bilirkişiler aracılığı ile rapor alınarak dosyadaki tüm deliller birlikte değerlendirmeye tabi tutularak oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerektiği belirtilerek bozulmuştur.
Bozma sonrası mahkemece yapılan yargılamada yapılan araştırma ve alınan bilirkişi raporu doğrultusunda davacının iş sözleşmesine son verilmesine neden olan eylemlerden dolayı davacı hakkında her hangi bir ceza soruşturması ve davanın bulunmadığı, disiplin kurulu kararında davacının iş sözleşmesinin feshini gerektiren eylemler olarak tespit edilen eylemlerin 4857 sayılı İş Kanunu"n 25. maddesinde kapsamında düzenlenen haklı nedenle fesih hakkı veren eylemlerden olmadığı gibi geçerli fesih sebebi de olmadığı gerekçesi ile davacının işe iadesine karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
Taraflar arasında iş sözleşmesinin feshinin haklı veya geçerli nedene dayanıp dayanmadığı uyuşmazlık konusu olup, normatif dayanak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18 ve devamı maddeleridir.
4857 sayılı Kanun’un 18. maddesine göre otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
4857 sayılı Kanun’un 18. maddesi bakımından işçinin davranışlarından kaynaklanan sebepler, işçinin aynı Kanun"un 25/II. maddesinde öngörülen sebepler niteliğinde ve ağırlığında olmayan, işyerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen, sözleşmeye aykırı davranışlarıdır. İşçinin davranışı ancak işyerinde olumsuzluklara yol açması halinde geçerli sebep olabilir. İşçinin sosyal açıdan olumsuz bir davranışı, toplumsal ve etik açıdan onaylanmayacak bir tutumu işyerinde üretim ve iş ilişkisi sürecine herhangi bir olumsuz etki yapmıyorsa geçerli sebep sayılamaz.
4857 sayılı Kanun’un 20. maddesinin ikinci fıkrasına göre feshin geçerli nedene dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür.
Somut olayda; belediyede çalışan davacının iş sözleşmesi görev süresi içinde belediye imkan ve araç gereçlerini kullanarak belediye ile ilgisi bulunmayan Ayışığı Derneği adına hizmet verdiği, dernek adına belediyeye ait spor salonunu işlettiği, aidatları ve makbuzları dernek adına aldığı ifade edilmeden belediyeye ait olduğu kanaati uyandırdığı, aidatların, mal ve hizmet alımlarının elden yapıldığı, teslimat ve makbuz ile işlem yapılmadığı, toplanan aidatlar ile ilgili döner sermaye oluşturulduğu, işçi çalıştırıldığı; ücretlerinin tutanak ile elden ödendiği gibi görevi sırasında yaptığı usulsüz işlemler nedeni ile Disiplin Kurul Kararı ile feshedilmiştir. Tanık beyanları ve dosya kapsamına göre; usulsüz işlemler yapıldığı ispatlanmıştır. Davacının feshe konu edilen davranışları haklı fesih ağırlığında olmamakla birlikte, işyerinde olumsuzluklara sebep olduğu işyeri huzurunu bozduğu, güven unsurunu ortadan kaldırdığı anlaşılmaktadır. Işverenden artık iş ilişkisini sürdürmesi beklenemeyeceğinden objektif iyiniyet kurallarına göre fesih geçerli nedene dayanmaktadır. Davanın reddine karar verilmesi gerekirken kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Belirtilen nedenlerle, 4857 sayılı İş Kanunu"nun 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda belirtilen nedenlerle;
1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-Davanın REDDİNE,
3-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 60,00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.500,00 TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, kesin olarak 25.06.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.