Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/18116
Karar No: 2013/4387

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2012/18116 Esas 2013/4387 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2012/18116 E.  ,  2013/4387 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Kırıkhan Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
    TARİHİ :15.5.2012
    NUMARASI :Esas no:2011/732 Karar no:2012/446

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı (kadın) tarafından; kusur belirlemesi, velayet, tedbir ve yoksulluk nafakası, maddi ve manevi tazminat istekleri ve davalı (koca) lehine hükmedilen manevi tazminat yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle sosyal hizmet uzmanının raporu esas alınarak müşterek çocukların velayetlerinin düzenlenmiş olmasına göre, davacının bu yöne ve aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan yönlere ilişkin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    2-Tarafların, tartışmaları sırasında birbirlerine ağıza alınmayacak sözlerle küfür ve hakaret ettikleri, her ikisinin de güven sarsıcı tutum ve davranışta bulundukları yapılan soruşturma ve toplanan delillerden anlaşılmaktadır. Davacının davranışları güven sarsıcı boyutta kalmış olup, bir başka erkekle evi terkettiğini ve birlikte yaşadığını kabule yeterli delil bulunmamaktadır. Gerçekleşen bu duruma göre evlilik birliğinin temelinden sarsılmasında tarafların ikisi de kusurlu olup, birini diğerinden baskın kusurlu kabul etmek mümkün bulunmamaktadır. Hal böyleyken "davacının ağır kusurlu, davalının ise kusurunun bulunmadığı" sonucuna ulaşılması ve davalı yararına manevi tazminata hükmedilmesi doğru görülmemiştir.
    3-Yukarıda ikinci bentte açıklanan sebeplerle, kusuru daha ağır olmayan ve boşanma yüzünden yoksulluğa düşeceği toplanan delillerle gerçekleşen davacı yararına Türk Medeni Kanununun 175"nci maddesi gereğince davalının mali gücüyle orantılı uygun miktarda yoksulluk nafakası takdir edilmesi gerekirken, bu isteğin reddi usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.
    4-Türk Medeni Kanununun 169"ncu maddesinde gösterilen tedbirlere hükmedilebilmesi için boşanma veya ayrılık davasının açılmış olması ve bu tedbirleri gerektirici sebeplerin bulunması yeterli olup, geçici nitelikteki bu tedbirler için kusura yasada unsur olarak yer verilmemiştir. Bu bakımdan kusurlu eş yararına dahi, gerekmesi halinde dava süresince geçerli olmak üzere bu hükümdeki tedbirlere hükmedilebilir. Davacının, bir başka erkekle birlikte yaşadığını kabule yeterli delil bulunmadığına göre, davacı yararına yargılama sırasında 13.12.2011 tarihli oturumda ara kararıyla takdir edilmiş olan tedbir nafakasının (TMK.m.169), nihai kararla baştan itibaren kaldırılması da doğru bulunmamıştır.
    SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. 3. ve 4. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 21.02.2013 (Prş.)

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi