Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/17914
Karar No: 2013/7494
Karar Tarihi: 04.03.2013

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/17914 Esas 2013/7494 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2011/17914 E.  ,  2013/7494 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    DAVA : Davacı vekili, davacı işçinin iş sözleşmesinin haksız feshedildiğini belirterek, kıdem ve ihbar tazminatı ile ödenmeyen işçilik alacaklarının davalı işverenden tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde duruşmalı olarak davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş ise de; HUMK.nun 438.maddesi gereğince duruşma isteğinin miktardan reddine ve incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi. gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacının iş sözleşmesinin haksız feshedildiğini, tazminat ve haklarının ödenmediğini, ihtarname gönderdiğini ve BÇM iş müfettişliğine şikayet ettiğini, haftanın beş günü 08.00-17.00, Cumartesi günleri ise 09.00-1700 arası çalıştığını, son ay ücretinin ödenmediğini, yıllık izin kullanmadığını belirterek, kıdem ve ihbar tazminatı ile ücret, yıllık ücretli izin ve fazla mesai ücret alacaklarının davalı işverenden tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacıların şirketin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde ihale sonucu almış olduğu işin yapımı süresi kadar çalıştırılmak üzere işe alındığını ve ihale ile alınan işin bitiminde kendilerine kıdem tazminatı ödenmek suretiyle iş akitlerinin feshedildiğini ve ödenmeyen bir kısım maaşların daha sonradan kendilerine ödendiğini, belirli süreli iş sözleşmesi nedeni ile ihbar tazminatı doğmadığını, fazla mesai yapılmadığını, kıdem tazminatının eksiksiz ödendiğini, davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece yapılan yargılama sonunda alınan hesap raporuna itibar edilerek, davacının davalıya ait işyerinde bir süre çalıştığı ve iş akdinin davalı tarafından haksız olarak feshedildiği ve davacının çalışmış olduğu döneme ilişkin olarak da ödenmeyen işçilik alacaklarının bilirkişi raporu ile tespit edildiği gerekçesi ile hesaplanan fark kıdem tazminatının, ödenmeyen ihbar tazminatının, yıllık ücretli izin ve fazla mesai ücret alacaklarının tahsiline karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Davalı vekili cevap nedenleri yanında özellikle fazla mesai ücret alacağının hatalı hesaplandığın belirterek kararı temyiz eder.
    E) Gerekçe:
    1.Dosya içeriğine ve toplanan delillere göre davacının davalı işveren tarafından ihale ile alınan hizmet nedeni ile ihale süresi kadar çalıştırıldığı, ancak davacı ile imzalanan iş
    sözleşmesinde görev tanımına yer verilmediği, belirli süreli iş sözleşmesinin yapılmasını gerektiren objektif neden bulunmadığı, davacının belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalıştığı, davacıya bir kısım kıdem tazminatının ödendiği, iş sözleşmesinin haksız feshi nedeni ile davacının kıdem tazminatı yanında ihbar tazminatına hak kazandığı, yıllık ücretli izin kullandırıldığının kanıtlanmadığı, davacının davalı işyerinde fazla mesai yaptığı anlaşıldığından, fark kıdem tazminatına, ihbar tazminatına, yıllık ücretli izin alacağına ve fazla mesai ücret alacağına hükmedilmesi isabetlidir. Bu nedenle hak kazanma yönünde davalı tarafın temyiz itirazları yerinde bulunmamıştır. Ancak hesaplama yöntemi aşağıda belirtilen nedenlerle hatalı olduğundan, davalı vekilinin buna ilişkin temyiz itirazları dikkate alınmıştır.
    2. Kıdem ve ihbar tazminatının giydirilmiş ücretten, diğer işçilik alacaklarının ise çıplak ücretten hesaplanması gerekir. İşçiye ücreti dışında ödenen asgari geçim indirimi yasa ile getirilmiş olup, bireyin veya ailenin asgari geçim düzeyini sağlayacak bölümünün toplam gelirden düşülerek vergi dışı bırakılmasıdır. Bu nedenle ücretin eki değildir. Asgari geçim indirimi ücret olarak nitelendirilemez ve tazminat ve işçilik alacaklarının hesaplanmasına esas ücrete dahil edilemez.
    3. 6100 sayılı HMK.’un 25. Maddesi uyarınca “hâkim, dava veya cevap dilekçesinde bildirilen vakıalarla bağlı olup, tarafların bildirmediği vakıaları kendiliğinden inceleyemez ve onları hatırlatabilecek davranışlarda dahi bulunamaz”. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 74, 75, yeni 6100 sayılı HMK.’un 26 ve 31. maddeleri uyarınca hakim, tarafların talep sonuçları ile bağlıdır, ondan fazlasına veya başka şeye karar veremez. Davacı taraf haftanın beş günü 08.00-17.00, Cumartesi günleri ise 09.00-17.00 arası çalıştığını ve buna göre fazla mesai ücret alacağının hesaplanmasını talep etmiştir. Hesap raporunu hazırlayan bilirkişi bu maddi olgulara göre davacının haftada 2 saat fazla mesai yaptığını belirtmiştir. Fazla mesai çalışması konusunda kendisini bağlayan davacı tarafın bu beyanına rağmen itiraz üzerine tanık beyanları ile haftada 3 saat üzerinden hesaplanan fazla mesai ücret alacağına karar verilmesi ayrı bir bozma nedeni yapılmıştır.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 04.03.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi